Aktualno

Evo kada će se izvorište Palata spojiti na pročistač

Evo kada će se izvorište Palata spojiti na pročistač

Zbog obilnih kiša na dubrovačkom području u samo nekoliko dana zaprimili smo obavijesti Vodovoda kako je izvorište i vodoopskrbni sustav Palata zamućen izvan dozvoljenih vrijednosti. Za stanovnike Zatona, Štikovice, Lozice, Vrbice pa sve do Elafita, voda se dostavlja vatrogasnim cisternama, a odmah se među njima, ponajviše na društvenim mrežama, pokrenula rasprava o tome kako je do zamućenja došlo ako je pročistač na Ombli u funkciji?

-Čemu služi pročistač, koje laži, prijevare, obmane; Što je s pročistač?; Nije dugo trajalo, užas; Nismo ni očekivali da valja; Opet, pa zar nije to već riješeno s pročistačem vode? – samo su neki od komentara naših sugrađana. Tek su rijetki ipak pogodili ‘u sridu’ odgovarajući im kako pročistač Ombla nije ni na koji način povezan s izvorištem Palata. Potražili smo stoga detaljnije objašnjenje iz Vodovoda Dubrovnik gdje su nam pojasnili i kada će se mjesta koja gravitiraju izvorištu Palata ‘spojiti’ na pročistač Ombla, čime će se zamućenjima stati na kraj.

Pročistačem Ombla riješen dugogodišnji problem
Na području Grada Dubrovnika nalaze se tri izvorišta pod nadzorom Vodovoda Dubrovnik – Ombla, Šumet i Palata. S Omble se opskrbljuje najveći dio gradskog područja, od Zlatnog potoka, preko Mokošice do dijela Vrbice, dok se s Palate opskrbljuju stanovnici Zatona, Orašca, Gornjih sela, Trstenog, Brsečina, Štikovice, dijela Vrbice (iznad magistrale) te Elafita. Izgradnjom pročistača pitke vode Ombla trenutačno je riješen dugogodišnji problem zamućenja za veći dio grada, tj. za sve dijelove vodoopskrbnog sustava Omble, dok će se za ostatak područja Grada Dubrovnika taj problem riješiti kroz projekt Aglomeracije Dubrovnik – odgovorili su nam iz Vodovoda.
Nadalje su istaknuli kako je, iako su određeni dijelovi Aglomeracije već napravljeni kroz projekt Štikovica – Vrbica – Lozica do naselja Mokošica, za povezivanje vodoopskrbnog sustava Palate s pročistačem Ombla potrebno izgraditi ili rekonstruirati dodatne dijelove mreže od izvorišta u Zatonu do vodospreme Vrbica.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju Dulista koji vas čeka na kioscima.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist