Zanimljivosti

Evo kad nam stiže pomrčina sunca!

Uskoro stiže najveća pomrčina Sunca od 1999. godine, a najavljena je za 20. ožujka. Blokirat će oko 90 posto sunčeve svjetlosti, a bit će vidljiva širom Europe.

Potpuna pomrčina bit će na sjeveru Skandinavije te na Farskom otočju, dok će na našim prostorima pomračenje biti manje, ali ipak vidljivo, oko 50 posto.

Posljednja pomrčina ovih razmjera bila je 11. kolovoza 1999., a bila je vidljiva iznad Atlantika, Velike Britanije, na sjeveru Francuske, u Belgiji, Luksemburgu, Njemačkoj, Austriji i na Balkanu. Prije toga, potpuna pomrčina dogodila se 22. lipnja 1990.

Nakon pomrčine koja nas očekuje uskoro, a koja će trajati oko dva sata, s vrhuncem od nešto manje od tri minute, iduća takva, vidljiva u Europi, predviđa se tek 2026. Zanimljivo je da je isti datum, 20. ožujka, najavljen i tzv. ‘supermjesec’.

A detalje vezane za pojedinu lokaciju te vrijeme početka i trajanja pomrčine, možete pratiti ovdje.

Izvor: Index.hr

 

Pročitajte još

PEPELNICA ILI ČISTA SRIJEDA Počinje korizmeno razdoblje

Dulist

MASLINA 2020. Danjel Sabadin šampion, a nagrađena i Zrinka Cvitešić

Dulist

DULIST PRVI DONOSI Obnovljena crkva sv. Mihajla otvara se 17. ožujka

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija