Sport

EUROPSKI JUDO KUP Šutalo diskvalificirana, Maranić i Čoviću zlata

EUROPSKI JUDO KUP Šutalo diskvalificirana, Maranić i Čoviću zlata

Završetak trećeg Europskog judo kupa 2017 u Dubrovniku donio je hrvatsko finale u ženskoj konkurenciji i finale Ivana Čovića u najtežoj muškoj konkurenciji za najbolji kraj još jednog uspješnog natjecanja na jugu Hrvatske.

Drugog dana judo događanja u Dubrovniku donio je idealan rasplet u najjačoj hrvatskoj kategoriji, preko 78 kilograma. Ivana Šutalo je kao prva nositeljica u polufinalu išla na Francuskinju Dupin, iskusno natjerala protivnicu na tri kazne i zasluženo otišla u finale. Tamo je za protivnicu imala Ivanu Maranić, koja je u polufinalu dugo lomila Crnogorku Nikić i na kraju slavila lijepim ipponom.

U hrvatskom finalu bolja je bila Ivana Maranić wazarijem u posljednjim trenucima borbe. Ivana Šutalo je bila uvjerena kako sudac nije bio u pravu i nije reagirala sukladno judo kodeksu, otišla je s tatamija bez pozdrava zbog čega je diskvalificirana.

– Nisam reagirala kako se pravi judaš treba postaviti i zbog toga se želim ispričati i Ivani (op.a. Maranić), organizatorima, kao i posjetiteljima. Nebitan je ishod, reagirala sam u afektu i svakako ću iz toga naučiti – karakterno je rekla Šutalo nakon nastupa pozdravivši se sportski s kolegicom iz reprezentacije.

– Velika je stvar pobijediti europsku prvakinju do 23 godine na njenom tatamiju i ponosna sam jer smo osvojili sve medalje u našoj kategoriji. Sada mi slijedi Grand Prix u Turskoj, a zatim Europsko prvenstvo u Poljskoj – rekla je zadovoljna Maranić.

Taj uspjeh nadopunile su dvije Splićanke, Tina Radić i Zrinka Miočić koje su kroz repasaž stigle do borbi za broncu, a zatim u fantastičnoj atmosferi dvorane Gospino polje pobijedile Francuskinju Dupin (Radić), odnosno Crnogorku Nikić (Miočić) za kompletno postolje medalja koje je reklo samo – Hrvatska!

Uspješan dan imao je i Ivan Čović (preko 100 kg), koji je ipponima protiv Đakovića (MNE) i Krsmanovića (SRB) došao do finala, gdje je protiv Talijana Pepolija u ‘zlatnom bodu’ došao do vrijedne zlatne medalje.

– Poseban je osjećaj pred ovakvim navijačima uzeti zlato i nastaviti niz od prošlih godina. Kad imaš ovakvu podršku ne možeš ostati bez snage – rekao je Čović.

Od ostalih hrvatskih judoka najviše je pokazao Mihael Topolovec (do 90 kg), koji je upisao po dvije pobjede i poraza te je završio kao deveti. Hrvatska je ukupno osvojila tri medalje, čime je ostvaren i uspjeh u rezultatskom, ne samo organizacijskom dijelu, kojeg svi hvale.

Najuspješnija država u Dubrovniku ove godine je Francuska sa čak 19 osvojenih medalja, a druga je Italija sa devet medalja.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist