Županija

EUROPSKI ODBOR REGIJA Župan o planu oporavka nakon krize uzrokovane pandemijom

EUROPSKI ODBOR REGIJA Župan o planu oporavka nakon krize uzrokovane pandemijom

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u videokonferenciji Povjerenstva Europskog odbora regija za politiku teritorijalne kohezije i proračun EU-a (COTER). Na sastanku se raspravljalo o situaciji izazvanoj COVID-om 19 i njezinim posljedicama za kohezijsku politiku i proračun EU-a te o prijedlogu Europske komisije za sljedeći Višegodišnji financijski okvir i njegovo povezivanje s budućim mjerama oporavka nakon krize uzrokovane pandemijom.

Plan oporavka temeljit će se na tri stupa: potpora državama članicama za oporavak i poboljšanje njihovih gospodarstava, pokretanje gospodarstava te jačanje odgovora EU-a na krizu.

U raspravi s glavnim direktorom uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije Marc Lemaitreom župan Dobroslavić naglasio je da je novi prijedlog Europske komisije dobrodošao te da demonstrira solidarnost i jača Uniju za budućnost. Prijedlog od  EUR 750 milijardi, od toga EUR 500 milijardi bespovratnih sredstava te ostatak u povoljnim zajmovima bit će značajna korist ekonomiji EU-a, državama članicama, regijama i gradovima. Zaključio je također kako je za lokalnu i regionalnu samoupravu od velike važnosti povećanje sredstava za koheziju i ruralni razvoj.

Europska komisija jučer je iznijela prijedlog plana opsežnog oporavka. Kako bi oporavak svih država članica bio održiv, ravnomjeran, uključiv i pravedan, Europska komisija predlaže stvaranje novog instrumenta za oporavak pod nazivom „EU sljedeće generacije“, koji je dio snažnog, modernog i poboljšanog dugoročnog proračuna EU-a.

Izvor: Županija

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist