Natrag
24.4.2019 12:41

facebook

twitter

google

rss

dulist

EUROPSKA KOMISIJA: Pojednostavnite vize za Ruse

2.4.2014 @ 9:37 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Europska komisija predložila je pojednostavljenje izdavanja viza za ulazak u EU kako one ne bile prepreka za dolazak turista iz Rusije, Kine, Ukrajine, Saudijske Arabije, Indije i Južnoafričke Republike, piše hrt.hr.

Previše je turista obeshrabreno dolaziti u Europu zbog sadašnjeg postupka za izdavanje viza i zbog visoke cijene. To donosi velike gubitke gospodarstvu Europske unije, ističu povjerenici koji su predstavili prijedlog Cecilia Malmstrome za unutarnje poslove i Antonio Tajani za industriju i poduzetništvo.

Lakše izdavanje viza, poglavito za ruske turiste, dobro bi došlo za hrvatski turizam. Iako još nije članica schengenskog prostora, Hrvatska je s ulaskom u EU morala uvesti vize za ruske građane, što je bitno doprinijelo smanjenju broja turista iz te zemlje.

Komisija predlaže pojednostavljenje i skraćivanje postupka za one koje žele doći u EU na kraći rok.

Komisija se poziva na studiju prema kojoj u 2012. godine 6,6 milijuna potencijalnih turista iz tih šest zemalja nije došlo u EU zbog složenog viznog postupka. Predlaže se skraćivanje roka za procesuiranje i izdavanje viza s 15 na 10 dana, da se omogući podnošenje zahtjeva za vizu u konzulatima bilo koje zemlje članice, ako ciljana članica EU-a nema svog predstavništva u trećoj zemlji, zatim da se omogući izdavanje viza za višekratne ulaske te podnošenja zahtjeva putem interneta. Jedna od glavnih novosti je prijedlog o uvođenju touring viza, koje bi vrijedilo godinu dana i mogle bi se obnoviti na još godinu. S takvom vizom moglo bi se u EU boraviti cijelu godinu s tim da se ne smije zadržavati u jednoj zemlji dulje od 90 dana.

Prijedlog Europske komisije mora prihvatiti Vijeće Europske unije i Europski parlament, a to se može očekivati najranije 2015.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana