Aktualno

EUROPSKA KOMISIJA Dubravka Šuica potpredsjednica za demografiju i demokraciju

EUROPSKA KOMISIJA Dubravka Šuica potpredsjednica za demografiju i demokraciju

Dubravka Šuica jedna je od osam potpredsjednika Europske komisije kojoj je na čelu novoizabrana predsjednica Ursula von der Leyden. Ona je, naime, danas predstavila svoj tim i novi ustroj sljedeće Europske komisije.

Novi Kolegij imat će osam potpredsjednika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku (Josep Borrell). Potpredsjednici su odgovorni za najveće prioritete iz Političkih smjernica. Oni će nas usmjeravati u najvažnijim sveobuhvatnim pitanjima, kao što su Europski zeleni plan, Europa spremna za digitalno doba, gospodarstvo u interesu građana, zaštita europskog načina života, snažnija Europa u svijetu i novi poticaj europskoj demokraciji. Povjerenici su u središtu strukture novog Kolegija. Oni će upravljati stručnim znanjem koje će osiguravati glavni direktori.

Tri izvršna potpredsjednika imat će dvostruku ulogu, bit će ujedno potpredsjednici nadležni za jednu od tri ključne teme programa novoizabrane predsjednice i povjerenici. Izvršni potpredsjednik Frans Timmermans (Nizozemska) koordinirat će rad na Europskom zelenom planu. On će upravljati i klimatskom politikom, uz potporu glavnog direktora za klimatsku politiku. Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager (Danska) koordinirat će cijeli program Europa spremna za digitalno doba i biti povjerenica za tržišno natjecanje, uz potporu glavnog direktora za tržišno natjecanje. Izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis (Latvija) koordinirat će rad na gospodarstvu u interesu građana i biti povjerenik za financijske usluge, uz potporu glavnog direktora za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala.
Pet ostalih potpredsjednika su Josep Borrell (Španjolska, sadašnji ministar vanjskih poslova Španjolske): novoizabrani visoki predstavnik/potpredsjednik, Snažnija Europa u svijetu; Věra Jourová (Češka, povjerenica u Junckerovoj komisiji): Vrijednosti i transparentnost; Margaritis Schinas (Grčka, bivši član Europskog parlamenta, dugogodišnji dužnosnik Europske komisije): Zaštita europskog načina života; Maroš Šefčovič (Slovačka, potpredsjednik u Junckerovoj Komisiji): Međuinstitucijski odnosi i predviđanja; Dubravka Šuica (Hrvatska, članica Europskog parlamenta): Demokracija i demografija. Dubravka Šuica će s Komisijine strane predvoditi i rad na Konferenciji o budućnosti Europe.
Sada Europski parlament treba dati suglasnost na cijeli sastav Kolegija povjerenika, uključujući visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednika Europske komisije. Prije toga će se održati saslušanja kandidata za povjerenike u odgovarajućim parlamentarnim odborima u skladu s Poslovnikom Parlamenta.

Pročitajte još

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist