Politika

Europska i Hrvatska liga protiv raka nominirale Dubravku Šuicu za EU zastupnicu godine!

Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu i voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije nominirana je za najbolju zastupnicu Europskog parlamenta u kategoriji Zdravlje za doprinos u borbi protiv karcinoma u sklopu nagrade ‘MEP Awards’.

Zastupnicu Šuicu nominirale su čak tri vodeće organizacije; Europska liga protiv raka (ECL), Hrvatska liga protiv raka (HLPR) te udruga ‘Nismo same’.

Već duže od godinu dana, zastupnica Šuica organizira niz konferencija pod nazivom ‘Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?’ diljem Republike Hrvatske. Uz projekt ‘Fight&Win’, zastupnica Šuica aktivno sudjeluje u neformalnoj grupi zastupnika Europskog parlamenta ‘Members Against Cancer’ gdje je kroz protekle tri godine sudjelovala u brojnim panelima i raspravama o borbi protiv karcinoma, pritom zagovarajući jačanje svijesti o prevenciji i ranom dijagnosticiranju karcinoma, jednak pristup visoko kvalitetnoj skrbi i liječenju pacijenata s rakom te strožu kontrolu duhanskih proizvoda. Na temelju ove neformalne skupine zastupnika u Europskom parlamentu, a na inicijativu zastupnice Šuice, slična inicijativa zastupnika osnovana je i u Hrvatskom saboru.

Kako bi dodatno pomogla pacijentima oboljelim od raka i omogućila im dostojanstvene uvjete za život, zastupnica Šuica se u svom radu u Europskom parlamentu zalaže i za mogućnost šire upotrebe konoplje u medicinske svrhe kao izvjestiteljica u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke.

Istaknuti angažman zastupnice Šuice u Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) dodatno potvrđuje njenu nominaciju za jednu od najboljih zastupnica Europskog parlamenta. Predanim i dugogodišnjim radom na temama poput klimatske diplomacije, borbe protiv klimatskih promjena, borbe protiv proizvoda dvojne kvalitete na jedinstvenom tržištu Europske unije, smanjenja količine plastike u okolišu i moru, zaštite radnika od izlaganja kancerogenim tvarima te brojnim drugim temama, zastupnica Šuica znatno je pridonijela očuvanju javnog zdravlja svih europskih građana.

Podsjetimo, konferencije su održane u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, a 17. prosinca će se velika konferencija održati u Zagrebu na kojoj će glavni govornik biti predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, te ministar zdravstva Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak, zastupnik u Europskom parlamentu i bivši slovenski premijer Alojz Peterle, tajnik Hrvatske lige protiv raka doktor Domagoj Eljuga te psihijatar doktor Ivan Ćelić. Osnivačica portala i udruge ‘Nismo same’ Ivana Kalogjera Brkić podijelit će svoja iskustva sa sudionicima konferencije.

Nakon niza konferencija održanih u Hrvatskoj, ‘Fight&Win’ se seli i u srce Europe, u Bruxelles, 29. siječnja 2019. godine.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ ‘Građani su svjesni da je do prekida sjednice došlo zbog nedostatka hrabrosti vladajuće većine’

Dulist

PLENKOVIĆ STIŽE U DUBROVNIK U nedjelju će otvoriti pročistač u Komolcu!

Dulist

PETKA I VILA RAŠICA Srđevci o ‘dobrim ljudima koji poštuju hrvatske zakone’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija