Natrag
23.5.2018 18:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

Europska godina kulturne baštine počinje izložbom Vlaha Bukovca

18.1.2018 @ 20:34 Dulist Kultura

Podijelite:

Europska godina kulturne baštine u Republici Hrvatskoj svoj početak svečano će obilježiti izložbom ‘Vlaho Bukovac 1/3 – pariško razdoblje 1877. ‒ 1893.’ u četvrtak, 18. siječnja 2018. godine, u 19 sati u Galeriji Klovićevi dvori.

Izložba se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, a izložbu će otvoriti predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andrej Plenković.

Predstavljanjem osebujnog i plodonosnog rada Vlaha Bukovca, hrvatskog slikara koji je ušao u anale europske umjetnosti, a koji je ujedno aktivno sudjelovao u stvaranju temelja hrvatske moderne, prigodno će se obilježiti početak Europske godine kulturne baštine u Hrvatskoj.

Ministarstvo kulture kao koordinacijsko tijelo ovog događanja u Hrvatskoj organizirat će i podupirati mnogobrojne manifestacije kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine. Promidžbom njezine vrijednosti, zaštite i očuvanja naglasit će se važnost aktivnog uključivanja što većeg broja pojedinaca, udruženja građana i ustanova u sve procese vezane uz to područje.

Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku o Europskoj godini kulturne baštine 2018., sveobuhvatnoj europskoj proslavi koja u fokus stavlja važnost podizanja svijesti o vrijednosti i značenju kulturne baštine za društvo u cjelini.

Ovoj inicijativi pridružila se i Republika Hrvatska te su se tijekom 2017. godine provodile pripremne aktivnosti za događanja koja će se odvijati diljem Hrvatske tijekom 2018. godine, a kojima će se nastojati promicati interes šire javnosti za kulturnu baštinu i kulturu općenito. Među desetak važnijih događanja ističemo međunarodnu konferenciju Podvodna kulturna baština u Europi danas u Zadru, kojom se žele identificirati ključni izazovi i pitanja vezana uz zaštitu podvodne kulturne baštine, i međunarodnu konferenciju The Best in Heritage u Dubrovniku, kojom se predstavljaju najbolji muzejski projekti u protekloj godini.

Mrežna stranica posvećena promicanju Europske godine kulturne baštine 2018. predstavlja ovaj veliki međunarodni projekt stavljajući naglasak na inicijative usmjerene k uspostavljanju kvalitetnog i kreativnog dijaloga kulturnog naslijeđa s inovativnim pogledom u budućnost kulture, grupirane prema četirima glavnim ciljevima: angažmanu, održivosti, zaštiti i inovacijama.

Osnovni su ciljevi Europske godine kulturne baštine otkrivanje vrijednosti kulturne baštine Europe od najranije dobi (Baština u školi), promicanje održivog kulturnog turizma (Turizam i baština) te korištenje istraživačkih, inovacijskih, znanstvenih i tehnoloških mogućnosti za bolje očuvanje i prezentiranje baštine (Znanost za baštinu).

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana