Kultura

EURIPIDOVA ALKESTIDA U TEATRU Antička drama u modernom ruhu

EURIPIDOVA ALKESTIDA U TEATRU Antička drama u modernom ruhu

Riječ je zapravo o novom svježem komadu, u kojem je Lada Kaštelan napravila jednu potpuno autorsku adaptaciju pa je ovo čitanje Alkestide potpuno novo i gledano iz današnjeg vremena s našim, njezinim i mojim osobnim iskustvom. Ne radimo samo neku klasičnu priču po Euripidu nego mislim da smo uspjeli napraviti novu, suvremenu priču – rekla je redateljica Livija Pandur na konferenciji za medije povodom premijere predstave Alkestida prema Euripidu u adaptaciji Lade Kaštelan.

Alkestida je najstarija sačuvana drama antičkog grčkog Euripida, a u režiji Livije Pandur dobila je novi život u modernoj adaptaciji.

– Znamo da je Alkestida Euripidov komad jedan od malobrojnih koji su ostali, znamo da je napisao 92 tragedije, od kojih su samo neke ostale. Alkestida je strašno utjecala i na neke druge literate, znamo jako puno djela koja su temeljena na mitu koji je i poslije dvije tisuće 500 godina zanimljiv. Kažu da je Sofoklo pisao o ljudima kakvi bi trebali biti, a Euripid o ljudima kakvi jesu i mislim da to vrijedi i danas. Alkestida i danas govori o stvarima koje nas jednako zanimaju. Taj stari mit o tome da je jedna žena iz ljubavi žrtvovala svoj život da bi spasila muža, ili obrnuto korespondira s mnogim danas aktualnim pitanjima. Za koga dati život? Je li trebala dati život? U kakvom se društvu našla da je donijela takvu odluku? Što to znači za nekog tko ostaje? Kako je to ići prvi, a ne drugi – upitala je Pandur.

Autorski tim izrazio je zahvalnost na prilici i radu s kolegama, a kažu i da bez prijateljske atmosfere rad na predstavi ne bi bio moguć.

– Kombinacija svjetla, glume, scenografije, glazbe, predanosti i profesionalizma vrlo rijetko se vidi i vrlo rijetko se događa. Svi ti elementi su ujednačeni i svi ovisimo jedni o drugima. Ostvarili smo lijep kolektivni rad. Možda ja jesam naslovna uloga, ali bez svih tih elemenata ja sam ništa i to mi je super – izjavila je Katarina Stegnar koja je u ulozi Alkestide.

– Hvala ansamblu, mislim da ćemo ostati prijatelji nakon ovoga, ako nas društvene mreže i telefoni budu služili. Vrlo sam im zahvalan, patetično bi bilo reći nakon par mjeseci ljubav, ali ona to jest. Bez takvog povezivanja ne bismo imali ovu predstavu. Dubrovnik je zaista dobio predivnu suvremenu predstavu, i volio bih vidjeti puno mladih u kazalištu, pogotovo onih koji se zaljubljuju, koji će postaviti pitanje ljubavi i žrtve, ili brakova koji će nakon predstave osjetiti zahvalnost što je ta žena ili muž pored njih – istaknuo je Igor Kovač u ulozi Admeta.

Osim Kovača i Stegnar, u ulozi Herakla je Zdeslav Čotić, Admetovu majku glumi Glorija Šoletić, dok su gosti Mirej Stanić, Nika Lasić, Vini Jurčić, Hrvoje Sebastijan i Bojan Beribaka. Scenograf je Sven Jonke, kostimografkinja je Danica Dedijer, skladatelji su Primož Hladnik i Boris Benko, oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec, asistentica scenografa je Irena Kraljić, asistentica redateljice je Mateja Kokol, asistentica kostimografkinje je Andrea Marić i fotograf je Aljoša Rebolj.

Pretpremijera Alkestide održat će se u Kazalištu Marina Držića u petak 13. rujna, premijera u subotu 14. rujna. Reprize su 15., 19., 20. i 21. rujna. Sve izvedbe su u 21 sat.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist