Natrag
21.2.2019 14:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

Euharistijsko slavlje i procesija u Komajima

1.5.2013 @ 16:13 Ana Prohaska Zanimljivosti
3;3

Podijelite:

U Komajima, u župi Čilipi održano je jučer euharistijsko slavlje s procesijom brojnih  Komajana svih generacija i onih koji su povezani s Komajima uz blagoslov polja na Lučinu brdu u kapelici Svetog Luke.

Do današnjih dana održao se i običaj izrade križaka od prutova vinove loze, što ih  svaki domaćin na vrijeme pripremi. Kriške, male križeve ukrašene cvijećem položene na prikaldno mjesto nakon procesije se blagoslovi. Na Sv. misi i procesiji  od strane starješina bratstva nošeni su i barjaci Sv. Luke Komaja  i  Kotara, Sv. Ivana iz Viganja i Male Gospe iz Grušića. Nekad se obilazilo deset križeva postavljenih na poljima oko sela. Iz svake kuće je obavezno prati jedan  član obitelji , a obilaženje je trajalo satima. Kod svakog križa čitano je evanđelje kao i litanije.

I  molitva upućena je zaštiti od grada, groma, suše, luge i zla vremena za zaštitu polja, njiva, vinograda, mora, maslinika i svih naših djelatnosti. Komajanima je preostalo po povratku doma obići baštine, u njih ostaviti kriške, s nadom da će im se molitve uslišati. 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana