Zanimljivosti

Euharistijsko slavlje i procesija u Komajima

Euharistijsko slavlje i procesija u Komajima

U Komajima, u župi Čilipi održano je jučer euharistijsko slavlje s procesijom brojnih  Komajana svih generacija i onih koji su povezani s Komajima uz blagoslov polja na Lučinu brdu u kapelici Svetog Luke.

Do današnjih dana održao se i običaj izrade križaka od prutova vinove loze, što ih  svaki domaćin na vrijeme pripremi. Kriške, male križeve ukrašene cvijećem položene na prikaldno mjesto nakon procesije se blagoslovi. Na Sv. misi i procesiji  od strane starješina bratstva nošeni su i barjaci Sv. Luke Komaja  i  Kotara, Sv. Ivana iz Viganja i Male Gospe iz Grušića. Nekad se obilazilo deset križeva postavljenih na poljima oko sela. Iz svake kuće je obavezno prati jedan  član obitelji , a obilaženje je trajalo satima. Kod svakog križa čitano je evanđelje kao i litanije.

I  molitva upućena je zaštiti od grada, groma, suše, luge i zla vremena za zaštitu polja, njiva, vinograda, mora, maslinika i svih naših djelatnosti. Komajanima je preostalo po povratku doma obići baštine, u njih ostaviti kriške, s nadom da će im se molitve uslišati. 

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist