Sport

EUFORIJA SVJETSKOG PRVENSTVA Pošaljimo Engleze kući, ali ih i ostavimo u Dubrovniku!

EUFORIJA SVJETSKOG PRVENSTVA Pošaljimo Engleze kući, ali ih i ostavimo u Dubrovniku!

U ta dva, možda dva i pol sata u srijedu navečer zemaljska kugla će se za cijeli svijet, a posebno za nas Hrvate i Dubrovčane prestati okretati. Ništa što nas svakodnevno mori više neće biti toliko bitno jer ‘najvažnija sporedna stvar na svijetu’ u to vrijeme postat će jedina važna i glavna.

Nećemo tada razmišljati ni o gužvama u prometu, nedostatku parkinga, pročistaču, indicijama na kriminal u gradskim poduzećima, ali ni o visokim cijenama i nesnosnim troškovima života, ukidanju drugog mirovinskog stupa, demografskoj katastrofi i iseljavanju u Irsku.

Dapače, u tako kratkom vremenskom razdoblju nijedna nam druga zemlja svijeta neće biti draža od naše Hrvatske. U tih devedesetak minuta ‘regularne’ igre pa možebitnih još pola sata pa možebitnih i jedanaesteraca, simbolički ćemo se ‘isključiti s aparata’ vlastitih života, nevolja i briga i s punom pozornosti i uzbuđenjem pomno pratiti zbivanja u dalekoj ruskoj prijestolnici Moskvi, gdje će se u srijedu navečer u 20 sati na stadionu ‘Lužnjiki’ (grubo prevedeno kao ‘Livade’) pred više od 78 tisuća gledatelja dvadeset i dva momka koje s toliko ponosa zovemo ‘Vatrenima’ suprotstaviti reprezentaciji Engleske, Gordog Albiona kako ih mnogi zovu, zemlje u kojoj je nogomet rođen i koja je najviše ‘kriva’ za sve ovo ludilo koje se oko nas događa. Utakmica generacije, utakmica istine, utakmica stoljeća, mogli bismo tako nastaviti niz unedogled, ali tu srijedu navečer s ‘Vatrenima’ će biti svako hrvatsko srce, u domovini i inozemstvu. U redu, istina je, neki će reći kako nije još to finale, već jedan korak prije, i da treba stišati euforiju, spustiti loptu na zemlju. Ali brojčano malim nacijama kao što je naša svaki taj korak je velik kao čitava naša povijest od stoljeća sedmog.

‘Let it be’
U tom svetom kockastom dresu kao da svi mi zajedno, ali i pojedinačno projiciramo svoju ljubav za Domovinu, sjetimo se naših žrtvi, odricanja, muke, kako bi Ona mogla živjeti, kako bi ti momci na Lužnjikima mogli pronositi njenu slavu diljem svijeta. Gledat će ih nekoliko milijardi ljudi u cijelom svijetu, svi će barem jednom preko svojih usta prozboriti tu riječ s kojom se Hrvati ujutro bude, a navečer liježu. Sniju san o nekoj drukčijoj, bitnijoj, jačoj i važnijoj Hrvatskoj. A to se upravo događa u Rusiji. Još su dva koraka do ostvarenja sna. Jedan, onaj prvi, zovu se Englezi, inače dragi gosti juga Hrvatske i grada pod Srđem. Procjenjuje se da ih ovih dana u Dubrovniku ima nekoliko tisuća. Ma neka naši ‘Vatreni’ pošalju te ‘ruske’ Engleze kući, a mi ove ‘naše’, dubrovačke, ostavimo još koji dan u gradu, na odmoru od ispadanja sa Svjetskog prvenstva. ‘Let it be’, rekli bi The Beatlesi. Pa eto, neka tako bude.

GRADONAČELNIK DUBROVNIKA MATO FRANKOVIĆ
U Moskvu s bratom, a s njima i supruge
Utakmicu ću vrlo vjerojatno gledati u Rusiji. Pripremam se na odlazak u privatnom aranžmanu, sa mojom suprugom, bratom i njegovom suprugom. Očekujem pobjedu hrvatske reprezentacije. Vjerujem da smo do sada zaista pokazali kvalitetu, znanje, ali i stabilnost. Posebno u trenucima kad se gubi utakmica, momci znaju kako se vratiti u meč, a to nam je dugo godina nedostajalo. Vjerujem da će britanske turiste koji će se u vrijeme utakmice naći u Dubrovniku zagrliti naši ljudi, jednako kao što su drugi grlili nas kad bismo mi gubili. Tako ćemo zajedničkom ljubavi prevladati te probleme – izjavio je gradonačelnik Mato Franković.

PREDSJEDNIK HRVATSKOG SABORA GORDAN JANDROKOVIĆ
Nek se Englezi napiju od tuge
Nakon otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara u utorak navečer u srijedu putujem za Moskvu. Idemo po još jedan sjajan rezultat i pobjedu. Izravno ne sudjelujem u organizaciji puta, već u dogovoru s Uredom predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, koji će također biti na utakmici. Važno je nastaviti pobjede ne samo iz sportskih razloga, već je to važno i za cjelokupni imidž i percepciju Hrvatske u svijetu. Ovo što se događa vraća vjeru i samopouzdanje našim ljudima. Na svečanoj tribini se ne mislim isticati jer postoje pravila po kojima se treba ponašati. Imam spremne ‘kockice’, ali neću dati sašiti nikakvo crveno odijelo. Ako bude moguće, ogrnut ću se šalom ili dresom, ali bez vuvuzela i bubnjeva. Najradije bih bio među navijačima, ali treba poštivati protokol i zemlju domaćina. U srcu ću snažno navijati za Hrvatsku. Vjerujem u našu pobjedu, a britanski turisti u Dubrovniku će vjerojatno popiti piće slavili ili izgubili. Znate zašto mi želimo da se napiju – izjavio je u Dubrovniku dan uoči utakmice predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

PREDSJEDNIK GRADSKOG VIJEĆA MARKO POTREBICA
Navijat ću s tajne lokacije
Postao sam već oprezan, posebno kad je u pitanju sport. Nakon 1998. godine mislio sam da to više neću doživjeti. Sve bih dao da mi pobijedimo Engleze, ali bit će jako teško. Ne smijem reći gdje gledam utakmicu. Ovaj put nije riječ o Slanome, već o jednoj tajnoj lokaciji. Neutješne engleske turiste bi nakon poraza njihove reprezentacije trebalo počastiti vodom, a onda nek se oni utješe ostalim ićima. Ma u sportu je najvažnije ne bahatiti se. Ajmo mi njih dobiti pa ćemo se poslije smijati – rekao nam je tajnoviti predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

GRADSKI VIJEĆNIK I PREDSJEDNIK DUSTRE ŽELJKO RAGUŽ
Najpametniji su Englezi u Dubrovniku
Naravno da idem u Rusiju. Iskoristit ću direktni let iz Tivta za Moskvu. Očekivanja su kakva druga nego pobjednička. Učinili smo dalek put, a imamo sjajne šanse za veliki rezultat. A Englezi? Ma navikli su oni gubiti od nas. Ovih nekoliko tisuća što su sad u Dubrovniku na odmoru su najpametniji. Nisu išli zaludu u Rusiju, već uživaju u Dubrovniku, kupaju se, jednu i piju, a iz Dubrovnika će svakako lakše podnijeti poraz svoje reprezentacije.

DIREKTORICA TURISTIČKE ZAJEDNICE ROMANA VLAŠIĆ
Ako Englezi izgube, nek se sami tješe!
Ako pobijedimo, nadam se da će nam Englezi koji su gosti našeg grada čestitati na zasluženoj pobjedi, a mi ćemo svakako s njima, ali i svima ostalim turistima, proslaviti našu pobjedu. Ne znam zašto bismo mi njih nešto posebno tješili, neka se sami tješe. Utakmicu ću gledati u mom omiljenom kafiću u Lapadu u društvu supruga i prijatelja. Apsolutno vjerujem u pobjedu ‘Vatrenih’ – izjavila je uoči utakmice direktorica Turističke zajednice Romana Vlašić.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist