Aktualno

EU očekuje da smanjimo deficit do 2015.

EU očekuje da smanjimo deficit do 2015.

Europska komisija je objavila mišljenje u kojem predlaže Vijeću EU-a da potvrdi ulazak Hrvatske u Postupak prekomjernog deficita (EDP), koji bi Hrvatska trebala svesti u dopuštene okvire ispod tri posto BDP-a 2016. godine.

Prema pravilima EU-a, korekcija proračunskog deficita treba biti obavljena u godini nakon one godine u kojoj se potvrdi postojanje deficita, što bi u hrvatskom slučaju značilo 2015. godine. Komisija predlaže dulji rok za Hrvatsku budući da bi kraći rok tražio 'prevelike strukturne napore'.
– Hrvatska treba donijeti i rigorozno primjenjivati mjere koje su potrebne za korekciju prekomjernog deficita do 2016. i koristiti svaki neplanirani prihod za smanjenje deficita – navodi Komisija.

– S obzirom da su nam dali tri godine, smatramo da je Komisija pokazala veliko razumijevanje. Ocijenila je da je pet godina recesije jedan od problema, da postoje goleme poteškoće u privatnom sektoru, da je visoki rast proračunskih rashoda izazvao povećanje javnog duga, što znači povećanje kamata, da postoji deficit u zdravstvu i da ulazak u EU nosi sa sobom velike rashode 2013. i 2014. godine – rekao je Linić.

Linić je rekao da je Vlada već pri izradi proračuna za 2014. i projekcija za 2015. i 2016. godinu ocijenila da treba donijeti poseban program mjera za smanjenje deficita te najavio da će već ovaj tjedan jedna od tih mjera, koja se tiče prihodovne strane proračuna, biti donesena.

– Najveći problem predstavljaju strukturne reforme, kojima bi se trebala osigurati fleksibilnost u radnom zakonodavstvu kako bi se potaknule domaće i privukle strane investicije. Zatim slijedi povećanje efikasnosti javne uprave. Drugi dio u kojem Komisija traži reforme jesu socijalna davanja, mirovinske reforme, izdaci za obrazovanje i zdravstvenu zaštitu jer zdravstvo generira najviše gubitaka. Treći dio odnosi se na smanjenje javnog duga i tu se postavlja pitanje privatizacije – kaže Linić.

Podsjetimo, postupak prekomjernog deficita (EDP), korektivni je mehanizam EU-a osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta. Taj postupak pokrenut je protiv svih država članica osim Estonije i Švedske. Trenutačno je u tom postupku 16 zemalja članica, a Hrvatska će biti 17. po redu. Postupak prekomjernog deficita do sada su uspješno okončale Bugarska, Njemačka, Mađarska, Italija, Finska, Latvija, Litva, Luksemburg i Rumunjska.

Hrvatska nije rekorder po brzini ulaska u EDP. Nakon petog kruga proširenja 1. svibnja 2004. godine, Komisija je već 12. svibnja te godine predložila otvaranje Postupka prekomjernog deficita za Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, a taj prijedlog Vijeće je potvrdilo već u srpnju.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad