Zanimljivosti

EU komisija bavi se i WC školjkama

EU komisija bavi se i WC školjkama

Stručnjaci Europske komisije dvije i pol godine proučavali su puštanje vode u WC školjkama i pisoarima i uskoro će objaviti svoje preporuke prema kojima će se ravnati svi europski toaleti koji žele imati oznaku kvalitete Ecolabel.

– Cilj utvrđivanja kriterija za toalete je povećanje učinkovitosti korištenja vode – rekao je za portal EuroActiv Joe Hennon, glasnogovornik Janeza Potočnika, europskog povjerenika za okoliš koji dolazi iz Slovenije.

Radni dokumenti objavljeni na stranicama Europske komisije pokazuju da su stručnjaci među brojnim drugim aspektima analizirali i 'ponašanje korisnika'. Više pročitajte ovdje.

'Čini se da su dva ključna elementa koja utječu na potrošnju vode (i energije) prilikom puštanja vode u WC školjkama i pisoarima: njihov dizajn i ponašanje korisnika', zaključuju stručnjaci u tehničkoj studiji na 60 stranica. Utvrđeno je, među ostalim, da WC školjke u većini zemalja članica EU troše 6 ili više litara vode po jednom puštanju. U nekim zemljama poput Nizozemske propisi uopće ne dopuštaju da se instaliraju WC školjke s potrošnjom manjom od 6 litara vode po jednom obavljanju nužde.

Dokument, nažalost, ne navodi podatke za Hrvatsku. Predlaže se da kriterij koji će EU propisivati za pisoare bude jedna  litra vode po jednom puštanju nakon obavljene nužde. Kriteriji za WC školjke bit će najviše šest litara vode po jednom puštanju, što je već i sada standard, ali predlaže se masovnije uvođenje uređaja za ograničavanje puštanja punog kotlića vode.

Tko to zadovolji, moći će se podičiti oznakom Ecolabel. Tko ne želi da njegov toalet ima tu oznaku, moći će i dalje slobodno puštati više ili manje vode od propisanih kriterija. Oznaka Ecolabel se već sada koristi na raznim drugim proizvodima od TV prijemnika do odjeće i namještaja, a označava proizvode koji zadovoljavaju visoke standarde učinkovitosti i zaštite okoliša. Europska komisija će sada po prvi propisati kriterije kako bi tu oznaku mogli nositi i zahodi.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist