Kultura

ETNO JAZZ Bow vs Plectrum i Maja Grgić večeras u Dvoru

Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) duo je Filipa Novosela (tambura) i Tihomira Hojsaka (kontrabas), nastao s idejom o spajanju dva žičana instrumenta različite tradicije sviranja.

Kontrabas, sviran gudalom, i hrvatski tradicionalni instrument, tambura, svirana nekonvencionalnom pravokutnom trzalicom čine jedinstvenu i svježu kombinaciju na cjelokupnoj glazbenoj sceni. Ovaj jedinstveni duo nastupit će u četvrtak, 6. rujna u atriju Kneževa dvora s nagrađivanom dubrovačkom jazz pjevačicom Majom Grgić. Početak koncerta je u 21 sat, a koncert se održava u sklopu 6. Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto.

Glazba koju ovaj duo Bow vs Plectrum izvodi kombinira mnoge glazbene stilove, ali je ipak svoje temelje našla u etno glazbi šire balkanske i panonske regije te suvremenog jazza. U originalnim kompozicijama koje skladaju i Hojsak i Novosel isprepliću se razni folklorni motivi i nepravilni ritmovi karakteristični za glazbu odakle dolaze, harmonijski jezik suvremenog jazza i virtuozne improvizacije u kojima pokazuju puni potencijal svojih instrumenata.

Maja Grgić bavi se glazbom od najranijeg djetinjstva. Godine 2008. osvaja strukovnu nagradu ‘Status ka’o najbolji mladi vokalni instrumentalist, a 2009. osvaja nagradu ‘Porin’ za najbolju jazz skladbu za album ‘Crno Bijelo – Joe and Maja Kolektiffn’ na kojem se pojavljuje kao autor glazbe, stihova te vokalistica. Njen nosač zvuka je također nominiran za najbolji jaz album godine. Osim na svojim projektima, Maja je sudjelovala na mnogim drugim nosačima zvuka kao vokalistica i tekstopisac. Nastupa u Norveškoj, Kini, Karibima, Engleskoj, Njemačkoj s brojnim glazbenicima, big bandovima te simfonijskim orkestrima.

Pročitajte još

70. DLJI Interaktivne zvučne instalacije Gagića i Hiršla

Dulist

BEZ KUSTOSA, PREDGOVORA Izložba Lene Kramarić koja je skoro ostala i bez naziva

Dulist.hr

Ljekarništvo Male braće upisano u Registar kulturnih dobara Hrvatske

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija