Natrag
20.4.2018 22:08

facebook

twitter

google

rss

dulist

EPIDEMIJA SVRABA U HRVATSKOJ Dva slučaja prijavljena u Dubrovniku

29.11.2016 @ 13:30 Dulist Aktualno

Podijelite:

Zabrinjavajući je podatak kako su dva slučaja parazitne bolesti površinskog dijela kože koju uzrokuje grinja evidentirana u Dubrovniku.

Osobe koje imaju izraziti svrbež koji je jači noću i na toplini, te promjene na koži, ponajviše šake, između prstiju, na pregibu ručnog zgloba, laktovima, pazušnim naborima, trbuhu i unutarnjim stranama bedara – odmah bi se trebale javiti liječniku.

Naime, kako prenosi Večenji list, s jučerašnjim datumom prijavljeno je 1690 slučajeva oboljelih od te parazitne bolesti što je za 250 više nego prošle godine, odnosno 686 više no 2014. godine.

– Često se upravo u obiteljskim epidemijama uoči problem kasnog prepoznavanja bolesti i pravilnog postavljanja dijagnoze, što onda rezultira širenjem bolesti  – objašnjava dr. Bernard Kaić iz Službe za epidemiologiju. Oboljelih od svraba najviše je u kontinentalnoj Hrvatskoj, a od ukupnog broja prijavljenih epidemija ove godine ih je sedam bilo u Zagrebu.

– Oboljelog treba odvojiti od drugih i odmah liječiti. Tretman je potrebno provesti istovremeno i kod osoba u bliskom kontaktu s oboljelim. Treba oprati donje rublje, posteljinu i odjeću koje je pacijent koristio tri dana od početka liječenja – savjetuje liječnik.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana