Aktualno

Emigranti smješteni u zgradi na Kantafigu

Emigranti smješteni u zgradi na Kantafigu

Emigranti koji su danas iskrcani u gruškoj luci, njih 66, u relativno su dobrom zdravstvenom stanju, potvrdio je novinarima predsjednik Kriznog stožera DNŽ Franko Skokandić:

– U relativno su dobrom stanju, to su naoko mladi ljudi, nema starijih od 30 godina. Dva prva Afganistanca koje smo obradili, već su smještena u prihvatilište, jedan ima 14, drugi 15 godina. Najprije smo obradili najmlađe ljude, jer su oni najmanje otporni pa su imali i neke zdravstvene tegobe. Drugi su u relativnom dobrom stanju, jednom je bilo potrebno bolničko liječenje, pa je i hospitaliziran – objasnio je Skokandić. 

Informacije odakle su krenuli, i gdje, još uvijek se ne znaju, a problem je i teška komunikacija s emigrantima:

– Gdje su krenuli ne zna se, da to znamo unaprijed bi se znalo rješenje. To tek treba utvrditi i ono što će se sutra ili večeras odraditi jest uvod u neko pravo stanje, jer su oni zatvoreni i ne daju informacije. Ta bi procedura i ispitivanje po mojoj procjeni mogla potrajati duže. Mi smo spremni udomiti ih dva, tri dana, ali procedura bi mogla potrajati, pa već sutra se moramo pobrinuti za novi smještaj jer je ovaj u zgradi Lučke kapetanije pripremljen na brzinu i nije adekvatan. Imamo ponude od biskupa i Caritasa u zgradi iza kolodvora – naglasio je Skokandić dodavši kako su, s obzirom da je ovo jedini takav slučaj u hrvatskim vodama, poslani upiti nadležnim ministarstvima po pitanju postupanja u ovakvim situacijama:

– Ovakav slučaj još nije bio u Hrvatskoj, pa smo tražili da nam obrazlože kako postupiti i tko je nadležan. Dobio sam odgovor od Ministarstva zdravstva, s njihovim kriznim stožerom smo u kontaktu koji nam se stavio na raspolaganje, i koji će nam poslati dokaz kako postupati po zdravstvenom pitanju.

Svi troškovi, koji će biti veliki, bit će na teret HZZO-a. Sutra ćemo uspostaviti nadam se kontakt s ostalim ministarstvima, i dobiti odgovor. Grad nam je dao deke, krevete, sanitat će izvršiti dezinfekciju broda, odjeće i tako dalje. Poduzeli smo i organizirali u ovom momentu sve što treba – dodao je Skokandić naglasivši kako je sada sve u rukama državnih službi:

-Vjerujem da ako se dokaže odakle su krenuli da će tamo biti i vraćeni – napomenuo je.

– Oni su do daljnjega tu, dobili su higijenske potrepštine, lunch pakete i sutra će biti tako, a Grad će dati topli obrok. Nadam se da ova dva tri dana nećemo imati nikakvih problema, ali daljnja procedura će trajati više dana i morat ćemo vidjeti kako dalje s nadležnim službama – zaključio je Frano Skokandić.

Što se pak tiče komunkacije s emigrantima, policija će ih sutra ispitivati, čak su pronašli i nekog prevoditelja:
– Vjerojatno među  njima ima netko tko govori engleski – naglasio je.
 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist