Natrag
23.5.2018 14:55

facebook

twitter

google

rss

dulist

Emigrante tegle u Gruž

2.7.2012 @ 13:24 Andrea Falkoni Račić Aktualno
2;2

Podijelite:

Jedrilica 'Maria drink' nepoznate zastave pripadnosti sa 65 emigranata oteglit će se tijekom današnjeg dana u luku Gruž. Suglasnost za tegljenje dobila je Obalna straža RH od same posade jedrilice.

Podsjetimo, navedena jedrilica zatečena je u području ZERP-a južno od Mljeta. Na njoj se nalazi 65 emigranata s područja Sirije, Afganistana, Egipta i Somalije, a dvije su se osobe nalazile u teškom zdravstveno stanju. U akciju spašavanja poslan je brod obalne straže, a u izviđanju je bio i zrakoplov HRZ-a.

Kako navodi MORH, prema dostupnim informacijama brod s imigrantima isplovio je iz Grčke, a cilj mu je bila obala Italije.

Posada "Hrvatske Kostajnice" jutros nije mogla utvrditi tko je zapovjednik motorne jedrilice, jer se nitko od prisutnih na jedrilici nije želio izjasniti.
Emigrantima je podijeljena voda i hrana, a liječnik iz pomorske baze Split, koji se nalazi na "Hrvatskoj Kostajnici", isporučio im je lijekove.

Iz MORH-a nadalje navode kako je tijekom kasniji pregovora posada jedrilice potvrdila da sada imaju dovoljno hrane i vode, te da su dobiveni lijekovi popravili zdravstveno stanje sedam članova posade.

Potom je ophodni brod "Hrvatska Kostajnica" preuzeo jedrilicu u tegalj, a budući da isti nije pogodan za obavljanje zadaće teglja, noćas je u područje operacije upućen spasilački brod Obalne straže RH "Faust Vrančić" koji će ih presresti i preuzeti jedrilicu te nastaviti tegalj do luke Gruž.

Na državnoj granici Republike Hrvatske dočekat će ih brod Pomorske policije MUP-a RH te će osiguravati jedrilicu do uplovljenja u luku Gruž gdje će emigranti bit predani nadležnim službama Republike Hrvatske.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana