Natrag
24.4.2018 08:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

Emigrante čeka deportacija u Grčku

3.7.2012 @ 16:05 Ana Prohaska Aktualno
3;3

Podijelite:

Emigranti, ukupno njih 66 podrijetlom iz Somalije, Egipta, Sirije i Afganistana, koji su jučer iskrcani u Gruškoj luci, bit će izgleda deportirani u Grčku, odakle su krenuli za Italiju.

Potvrdio nam je to predsjednik Kriznog stožera DNŽ Frano Skokandić koji je danas dobio odgovor od MUP-a:

– Uvjeravaju nas da će situacija biti riješena jer prema njihovim informacijama točno je da su krenuli iz Grčke prema Italiji. Oni su u kontaktu s grčkim vlastima, s kojima RH ima međudržavni ugovor, i sve je izglednije da će kroz par dana započeti procedura i da će biti vraćeni u Grčku – istaknuo je Skokandić. Iako se još u ponedjeljak govorilo kako su zatvoreni i kako je s njima teško uspostaviti komunikaciju, izvijestio nas je i kako još nitko od emigranata nije zatražio pomoć Republike Hrvatske:

– To nas je iznenadilo. Nitko nije izrazio želju za pomoć u smislu azila kako bi mogli ostati u Hrvatskoj – zaključio je.
Podjsetimo, u tijeku je postupak utvrđivanja identiteta i detalja o okolnostima nesretnog putovanja, sve uz pomoć prevoditelja nakon čega će biti  preseljeni u skladište dubrovačkog Caritasa. Naime, prostor Lučke kapetanije je pripremljen na brzinu i nije adekvatan, pa ih se odlučilo preseliti u skladište dubrovačkog Caritasa, koji ima 500 kvadrata, te 2 tuša i 2 sanitarna čvora, stoga je primjereniji za njihov prihvat.

– Kako ih budemo pregledali tako ćemo ih u tijeku dana premjestiti u prostorije Caritasa. To ćemo odraditi danas kada pođu brodovi – istaknuo je Frano Skokandić.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana