AktualnoUrednički izbor

Električne bicikle propadaju po Lopudu, a DURA tvrdi da su uredno pospremljene

Električne bicikle propadaju po Lopudu, a DURA tvrdi da su uredno pospremljene

Dubrovačka razvojna agencija DURA postavila je tijekom svibnja deset električnih bicikli na otoku Lopudu s pripadajućim punionicama. Radi se o ideji koja bi potaknula stanovnike Lopuda i njegove turiste na ekološki način promišljanja, očuvanja otočke izvornosti, ali i eko prijevoza koji u svijetu ima sve više pobornika. Kako su nam pojasnili iz DURA-e, riječ je o pilot akciji koja je financirana eU sredstvima. Baš takav jedan projekt bio je idealan za lopudsku svakodnevicu, međutim, svi uloženi europski novci i uvom su se slučaju pokazali kao ‘razbacanima’. Treba se samo podsjetiti pješačko-biciklističke staze na Petki koju je također eU sredstvima financirala ova razvojna agencija.

Bicikle u zatvorenom ili svuda po Lopudu?
Da postoji problem, ovaj put su nam javili stanovnici Lopuda. Deset novih električnih bicikli ‘raštrkano’ je svuda po otoku te ne služi planiranoj svrsi.
-Ima ih svugdje, po šumama i gorama, po putu, na rivi, pred kućama. Već ih je uhvatila i ruzina. Nitko ne pita što ćemo s njima. DURA je ovdje kod nas zamislila postaviti tih deset električnih bicikli. Stavili su ih nekoliko metara od postaje vatrogasaca na Lopudu, tik do ‘taksi službe’. Međutim, sve je to tako neplanski napravljeno. Radnici su došli, izbetonirali koliko je bilo potrebno, postavljene su punionice i te bicikle koje se na njih priključuju i pune. Ali, oni nisu uopće provjerili imaju li struje, tj. odakle će ih napajati. Mislili su se spojiti na vatrogasce koji uopće nemaju nikakav pogon za struju. Na kraju se čini da je sav novac od projekta ‘bačen u vjetar’. Te su se bicikle raštrkale po cijelom Lopudu. Kada sam pitao kome su uopće trebale te bicikle, odgovorili su mi kako je ideja bila da ih svatko tko to želi uzme, provoza se po otoku nekoliko sati i vrati ih. A kako su to mislili kontrolirat’? Osim toga na Lopudu je ionako previše bicikli i taksista, nastane pravi kaos. Taman su nam još i ovi trebali – istaknuli su nam Lopuđani.
U Razvojnoj agenciji DURA odlučili smo provjeriti navode naših čitatelja s Lopuda. Oni pak tvrde drukčije. Naime, naglasili su kako je navedenih deset električnih bicikli itekako imalo svoju funkciju tijekom ove sezone.

‘Svi su priključci bili isplanirani’
-Tijekom svibnja 2019. godine električne bicikle su postavljene na otok Lopud, zajedno sa stalcima/punionicama. Bicikle su ovo ljeto imale svoju funkciju, jer osim električnog pogona, bicikle se pokreću i mehanički. Sve tehničke stavke (priključci) su isplanirane te su bicikle zbog nadolazeće zime, pohranjene u zatvoreni prostor i bit će ponovno u funkciji početkom sezone 2020. godine – odgovorili su za DuList iz DURA-e. Međutim, fotografije naših čitatelja s Lopuda snimljene tijekom proteklog vikenda pokazuju kako je istina daleko od toga. Na njima je sasvim jasno da bicikli ipak nisu u zatvorenom prostoru, već da su doista ‘raštrkani’ diljem Lopuda. Iz Razvojne agencije DURA istaknuli su nam pak kako su ovim projektom željeli zajedno s projektnim partnerima promovirati ekološki način korištenja prijevoza i obogatiti turističku ponudu lokalnom stanovništvu, ali i turistima. Iznos javne nabave za nabavku ovih deset električnih bicikla s postoljima/punionicama iznosila je 172.000,00 kn bez PDV-a, naglasili su iz DURA-e.

Iz tiskanog izdanja od 27. studenog 2019.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist