DuList IN

ELECTRONIC WEEK Dubrovačku scenu u Parizu predstavljao je Haris Čustović

Prvi put u povijesti hrvatska elektronička glazbena scena se udružila i predstavila na međunarodnoj konferenciji Paris Electronic Week uz veliku podršku institucija i medija. Hrvatska delegacija vraća se u Pariz i iduće 2019. godine u još većem sastavu s mogućnošću predstavljanja na putujućem DJ kamionu pred 300 tisuća posjetitelja Techno Parade.

Na izuzetno zanimljivoj konferenciji Paris Electronic Week, naša scena se predstavila 27. rujna sa štandom na kojem su se mogli pronaći promotivni materijali različitih projekata sa scene (majice, kape, CD-i, vinyli, flyeri, brošure, časopisi, promo miksevi, pa čak i rizle) i festivalskih destinacija. Istog dana održano je i predavanje o Hrvatskoj kao festivalskoj destinaciji s pogledom unazad i unaprijed na kompletno tržište elektroničke glazbe u našoj zemlji, da bi potom uslijedio cocktail party kulturne razmjene na kojem su zasvirali hrvatski DJ-i Lawrence Klein, System Divine i Yakka. Panel se prenosio izravno preko FB kanala u suradnji sa Photostudio 82, i to preko kanala Klubske scene, Rat Cat, Sibenik.in. Veliko finale održalo se u jednom od najpoznatijih europskih underground klubova CONCRETE koji je ujedno klub na brodu sa 2 floora. Na Wood flooru zavrtili su domaćin i inicijator projekta Jean-Marie Kone, da bi potom uslijedili Skeptik, Sergej Snooze i Haris Čustović.

– Bilo mi je veliko zadovoljstvo prisustvovati na Paris Electronic Week i biti dio panela zajedno sa Vedranom, Sergejom, Petrom, Perom, kao i nastupiti u veličanstvenom klubu Concrete gdje je atmosfera bila zaista vatrena. Mislim da je ovaj događaj, koji je bio popraćen od velikog broja internacionalnih medija, od velike važnosti ne samo za hrvatsku glazbenu scenu, već i za festivalski turizam u Hrvatskoj. Nadam se da će biti prilike za predstavljati Hrvatsku na ostalim festivalima ovakve vrste širom svijeta. Želio bih se ovim putem zahvaliti Klubskoj kulturi / Ambasadoru i Turističkoj zajednici Dubrovnika, kao i mnogim drugima koji su omogućili da se ovaj događaj i dogodi – istakno je Haris Čustović, koji je na konferenciji predstavljao Dubrovnik.

Projekt prvog zajedničkog i organiziranog međunarodnog predstavljanja hrvatske elektroničke scene na svjetskoj pozornici u Parizu prošao je izvan svih očekivanja. U Pariz je tako Udruga Klubska kultura koja stoji u pozadini projekta povela 17 delegata koji čine samu srž ove scene, a sve se to dogodilo na poziv Udruge Technopol koja već 20 godina organizira Techno Parade i Paris Electronic Week, te su jedna od najvećih udruga u Francuskoj koja se bori za prava DJ-a među institucijama. Među 17 hrvatskih delegata bili su organizatori festivala, promotori, DJ-i, producenti, pokretači izdavačkih kuća, marketinški stručnjaci i novinari, a među poznatijima su bili Petar Dundov, Vedran Meniga, Pero Brčić, Haris Čustović i Sergej Lugović. Festivali čiji su promotori bili prisutni u Parizu su Outlook, Dimensions i Seasplash iz Pule; NOX iz Šibenika i Moondance iz Trogira.

Kroz projekt su se učvrstile veze Hrvatske i Francuske na polju elektroničke glazbe, ostvarile kulturne razmjene i povezali akteri scene, a samo predstavljanje ostvarilo je svoj cilj, budući da se za ulaganje u hrvatski festivalski i klupski turizam javilo nekoliko zainteresiranih investitora koji će u suradnji sa udrugama Technopol i Klubska kultura pokušati svoje planove i ostvariti tijekom idućih sezona.

Nagrada Ambasador koja je nastala prije dvije godine uspjela je nešto što još nikom nije pošlo za rukom – učiniti elektroničku glazbu prepoznatljivijom među institucijama, napraviti da uđe u kulturni spektar RH, te okupiti, ujediniti i povezati sve projekte na sceni elektroničke glazbe, a potom i dodijeliti priznanja najboljima. Slijedom toga jedan od ciljeva Ambasadora, kako mu i samo ime nalaže jest bio prezentirati hrvatsku elektroničku scenu na međunarodnim konferencijama i otvoriti nova tržišta, te pružiti priliku domaćim umjetnicima da sudjeluju u programima kulturne razmjene.

Pročitajte još

VIDEO/PRODUKCIJA HARRY POTTERA ‘Čarobnjaci’ Plesnog studija 3v očarali Gospino polje

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA Korčulani vježbali s Renatom Sopek i Lukrecijom Dragić

Dulist

VIDEO/MODNI SPEKTAKL U GALERIJI Ovo su finalistice ‘Lica godine’

Dulist