Aktualno

ELAFITSKO HODOČAŠĆE DOMOBRANA Povodom Dana sjećanja položeni vijenci na Daksi

ELAFITSKO HODOČAŠĆE DOMOBRANA Povodom Dana sjećanja položeni vijenci na Daksi

U cilju obilježavanja Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima i 150. obljetnicu Hrvatskog domobranstva, Udruga ‘Hrvatski domobran Dubrovnik’ šesti je put zaredom, organizirala ‘Elafitsko hodačašće domobrana’.

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, članovi obitelji stradalih i predstavnici povijesnih udruga uz komemoracije položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja na Daksi. Hodočašće se nastavlja komomoracijama uz Spomenik na Jakljanu i uz Spomen-obilježje na mjesnom groblju u Slanom te Misom zadušnicom u crkvi sv. Stjepana u Luci Šipanskoj.

Daksa je jedno od najvećih dubrovačkih stratišta i simbol stradanja nevinih žrtava od strane totalitarnih i autoritarnih režima, na kojem su život izgubile 53 osobe, od čega je dosada identificirano 18 osoba i među kojima je osam svećenika. Na Jakljanu su ekshumirani ostaci 214 ubijenih hrvatskih i njemačkih zarobljenika, dok su u Slanom pronađeni ostaci četiriju nevinih žrtava.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist