Natrag
23.4.2019 14:18

facebook

twitter

google

rss

dulist

EKSKLUZIVNO Pero Vićan pravomoćno osuđen!

15.10.2013 @ 14:32 Baldo Marunčić Crna kronika

Podijelite:

Vrhovni sud RH donio je pravomoćnu presudu u slučaju "Vrtovi sunca", po kojoj su Pero Vićan i Ivo Besjedica osuđeni na po 10 mjeseci zatvora koje će odslužiti kroz rad za opće dobro, dok su Antun i Antoan Kralj te Pero Miloglav oslobođeni. Vićan će uz odsluženje kazne kroz svoju tvrtku Dubrovačko primorje morati državi vratiti 63 milijuna kuna.

Time je prvotna odluka Županijskog suda od deset mjeseci zatvora uvjetno na 3 godine, preinačena u deset mjeseci zatvora bezuvjetno, uz odsluženje kazne kroz rad za opće dobro.

Podsjetimo, Besjedica i Pero Miloglav te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj našli su se na optuženičkoj klupi zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonitog upisa vlasništva nad zemljištem Vrtovi Sunca u Orašcu, vrijednom više od 151 milijuna kuna.

Dvojicu bivših visokih dubrovačkih sudačkih dužnosnika Besjedicu i Miloglava USKOK je teretio za zloporabe položaja i ovlasti, a trojicu poduzetnika za poticanje na te zloporabe. Besjedica je optužen da je kao zemljišnoknjižni sudac na Vićanov zahtjev u kolovozu 1998. u korist njegove tvrtke Dubrovačko primorje upisao pravo vlasništva na 151.000 četvornih metara zemljišta koje u pretvorbi nije ušlo u vrijednost društvenog kapitala. Na taj je način, tvrdio je u optužnici USKOK, na štetu Hrvatskoga fonda za privatizaciju (HFP) Vićanu nezakonito pribavio gotovo 137 milijuna kuna.

Besjedica i Miloglav optuženi su pak da su 2007., na poticaj vlasnika građevinske tvrtke Konel Antuna i njegova sina Antoana Kralja, zlorabili položaj kako bi s Vrtova Sunca skinuli blokadu vezanu uz zabilježbu spora te tako tvrtki Dubrovački vrtovi Sunca omogućili dizanje hipotekarnog kredita od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka Konel naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u Vrtovima Sunca.

Vićan i Besjedica na kraju su osuđeni zbog zloporabe u pretvorbi tvrtke Dubrovačko primorje i nezakonitom upisu vlasništva nad zemljištem Vrtovi Sunca u Orašcu, dok su dva Kralja i Pero Miloglav oslobođeni.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana