Natrag
17.2.2019 02:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

Eko-Omblići: Pokrenimo Zemlju

22.4.2012 @ 14:49 Dulist Zanimljivosti
4;4

Podijelite:

Dan planeta Zemlje (Earth Day) obilježava se danas na 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Tim povodom okupili su se i Eko-Omblići i članovi udruge zeleno Sunce uz parolu "Pokrenimo Zemlju".

Jučer su i u Dubrovniku također održane akcije „Zelena čistka“. Okoliš igrališta na Nuncijati i oko Stare bolnice čistili su volonteri u sklopu globalnog pokreta Let's do it! World cleanup 2012 i kampanje „Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš“ koja se odvijala diljem Hrvatske.
 
Inače je prvi put ideju za svjetski Dan planeta Zemlje na konferenciji UNESCO-a 1969. godine predstavio John McConnell. Iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv „Earth day“ prvi put upotrijebio 21. ožujka 1969. gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.
Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedinjenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.
 

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana