Aktualno

Ekolozi Vladi: Odustanite od “Omble”

Zelena akcija, povodom 22. ožujka, Svjetskog dana voda, poziva Vladu RH da odustane od štetnog projekta izgradnje HE Ombla.

– Prilikom usuglašavanja stavova udruga za zaštitu okoliša okupljenih u Zeleni forum naglašena je odlučnost ekoloških udruga da se suprotstave privatizaciji vode kao prirodnog i zajedničkog resursa. Također naglašena je potreba za daljnjim osnaživanjem instrumenata procjene utjecaja na okoliš, projektne i strateške, kao jednog od važnih mehanizama zaštite vodnih resursa od pretjerane eksploatacije i degradacije. Naročita pažnja posvećena je projektima hidroelektrana sa štetnim prekograničnim utjecajem na okoliš poput HE Ombla i HE Gornji Horizonti te kontroverzan projekt regulacije plovnih puteva Dunava i Save.

U skladu sa zaključcima Zelenog foruma pozivamo Vladu RH da odustane od projekta hidroelektrane Ombla:
– jer se temelji na rješenju o prihvatljivosti za okoliš iz 1999. godine; jer su podaci i podloge koji su korišteni pri procjeni utjecaja na okoliš zastarjeli te su rađeni 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća ili čak i ranije; jer su dodatna istraživanja bioraznolikosti pokazala da se radi o jedinstvenom nalazištu iznimno bogate faune koja bi realizacijom projekta bila narušena ili uništena; jer su nezavisni stručnjaci u neovisnoj reviziji negativno ocijenili procjenu utjecaja na okoliš iz 1999. godine;

jer je projekt naglašeno rizičan i eksperimentalan, te je s obzirom na povijest HEP-ovih hidroenergetskih ulaganja, opravdano očekivati 30%-40% veću cijenu realizacije od planirane; jer bi se potencijalna korist od izgradnje HE Ombla u vidu proizvedene energije mogla ostvariti ulaganjem planiranih sredstava u solarizaciju koja bi osigurala zamjensku energiju; jer bi promašaj HEPove investicije pokrili građani RH kroz povećanje cijene struje; jer se realizaciji HE Ombla usprotivio i sam Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović – zaključili su u priopćenju Zelene akcije.  

Pročitajte još

Slijedi li nam novi trend? Apartmani idu u dugoročni najam!

Leona Rašica

Libertasov šalter u Gružu se zatvara, onaj na Pilama ima novo radno vrijeme

Dulist

Orlanda Tokić upalila svijeću ljubavi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija