Natrag
22.2.2019 21:55

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ekolozi Vladi: Odustanite od “Omble”

22.3.2013 @ 9:46 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Zelena akcija, povodom 22. ožujka, Svjetskog dana voda, poziva Vladu RH da odustane od štetnog projekta izgradnje HE Ombla.

– Prilikom usuglašavanja stavova udruga za zaštitu okoliša okupljenih u Zeleni forum naglašena je odlučnost ekoloških udruga da se suprotstave privatizaciji vode kao prirodnog i zajedničkog resursa. Također naglašena je potreba za daljnjim osnaživanjem instrumenata procjene utjecaja na okoliš, projektne i strateške, kao jednog od važnih mehanizama zaštite vodnih resursa od pretjerane eksploatacije i degradacije. Naročita pažnja posvećena je projektima hidroelektrana sa štetnim prekograničnim utjecajem na okoliš poput HE Ombla i HE Gornji Horizonti te kontroverzan projekt regulacije plovnih puteva Dunava i Save.

U skladu sa zaključcima Zelenog foruma pozivamo Vladu RH da odustane od projekta hidroelektrane Ombla:
– jer se temelji na rješenju o prihvatljivosti za okoliš iz 1999. godine; jer su podaci i podloge koji su korišteni pri procjeni utjecaja na okoliš zastarjeli te su rađeni 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća ili čak i ranije; jer su dodatna istraživanja bioraznolikosti pokazala da se radi o jedinstvenom nalazištu iznimno bogate faune koja bi realizacijom projekta bila narušena ili uništena; jer su nezavisni stručnjaci u neovisnoj reviziji negativno ocijenili procjenu utjecaja na okoliš iz 1999. godine;

jer je projekt naglašeno rizičan i eksperimentalan, te je s obzirom na povijest HEP-ovih hidroenergetskih ulaganja, opravdano očekivati 30%-40% veću cijenu realizacije od planirane; jer bi se potencijalna korist od izgradnje HE Ombla u vidu proizvedene energije mogla ostvariti ulaganjem planiranih sredstava u solarizaciju koja bi osigurala zamjensku energiju; jer bi promašaj HEPove investicije pokrili građani RH kroz povećanje cijene struje; jer se realizaciji HE Ombla usprotivio i sam Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović – zaključili su u priopćenju Zelene akcije.  

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana