Zanimljivosti

EKO-APEL: Zaštitite mediteransko zelenilo

Pismo podrške eko-udrugama Eko-omblići, Zeleno Sunce i Eko-Fon u pogledu njihova zalaganja za očuvanje mediteranskog zelenila, uputila je Udruga Ekooptimist.

Pismo podrške prenosimo u cijelosti:

– Udruga Ekooptimist daje podršku ekološkoj udruzi Eko-Omblići, Zeleno sunce i Eko-fon, Rijeka dubrovačka (zeleni telefon) u njihovoj stalnoj borbi očuvanja našeg jedinstvenog mediteranskog zelenila budući da se u posljednje vrijeme ono sve više devastira kako u Gradu Dubrovniku kod Hotela Park, stare bolnice, parka Djivović, predjela Montovjerna kao i otoka Kalamote gdje su sasječene i palme.
 
Sve to govori kako je mediteransko zelenilo danas ozbiljno ugrožene na području Grada i šire okolice zbog lošeg gospodarenja te se ne prepoznaje njegova vrijednost.
Općekorisne funkcije mediteranskog zelenila na ovom području odražavaju se u zaštiti i unaprjeđenju čovjekove okoline; u stvaranju kisika i pročišćavanju atmosfere; te utjecaju na ljepotu krajolika ove poznate turističke destinacije, stvaranju povoljnih uvjeta za liječenje, oporavak, odmor i rekreaciju, za općenito razvitak kvalitetnog turizma.
 
Posjećena su i stabla koja su preživjela i ratno razaranje. Možda neko od tih stabala nekom je u vrijeme rata spasilo život. Ista ta stabla koja su činila samo dobro i krasila naš Grad iz nekih nepoznatih razloga netko je odlučio drsko da ih više nema. Ljudi koji misle na budućnost upravo sade stabla jer poznaju njihovu vrijednost. Među njima su i poznati aktivisti za zaštitu okoliša Leonardo DiCaprio i Gisele Bundchen. Da su oni turisti u našem Gradu sigurno bi osudili ovakve čine. U njihovim eko-aktivnostima često se može čuti poruka da sadimo stabla i ukazuju na njihovu važnost u očuvanju. Gospođa Jadranka Šimunović i eko-udruge koje vodi upravo slijedi njihove savjete i ulaže sve napore kako da se zaštiti stabla od njihove devastacije. U konkretnom slučaju to je mediteransko raslinje na ovom području. Ovim putem pozivamo da se svi pridružimo u ovim eko-akcijama i damo podršku jer to je u konačnici za naše dobro i bolju budućnost.
 
Stoga zaštita mediteranskog zelenila na području grada Dubrovnika kao atraktivne međunarodne turističke destinacije svakako zaslužuje primjereno gospodarenje, uključujući i preventivne mjere, sukladno sveeuropskim i svjetskim kriterijima za održivo gospodarenje mediteranskog zelenila za koje se zalažu svi eko-aktivisti ekološke udruge u svijetu prepoznajući njegovu važnu ulogu i ljepotu.
 
Treba imati na umu da su šume u Republici Hrvatskoj, dobra su od općeg interesa, te uživaju posebnu zaštitu države i mogu se koriste se pod uvjetima i na način koji su propisani Zakonom o šumama, te se ne mogu tako sjeći kad nekom padne na pamet i što mu se ne sviđa što su ta stabla desetljećima a možda i čitavo stoljeće tamo.
 
Stoga pozivamo nadležne organe da hitno poduzmu mjere zaštite mediteranskog zelenila od protupravnog uništavanja na ovom području kao i zaštitu od svih drugih protupravnih radnji, te uvedu red na što su po zakonu zaduženi.- ističe se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednica udruge Miriam Lazić. 

Pročitajte još

ZANIMLJIVA ‘CRTICA’ Prvi hrvatski automobilni klub i izlet do Gruža

Dulist

VELIKAN HRVATSKOG GLUMIŠTA Gospar Miše Martinović slavi 94. rođendan!

Dulist

Buduće mame, imate pitanja ili sumnje? Posjetite radionicu ‘Porod bez straha’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija