Grad

EKO OMBLIĆI Što se događa s ljetnikovcem Ghetaldi-Gondola?

Eko omblići uputili su Apel nadležnim institucijama za spas zaštićenog ljetnikovca Ghetaldi-Gondola u Solitudu (iz 16.st.) koji se ovih dana potkopava građevinskim radovima radi postavljanja kanalizacijskih i vodovodnih cijevi.

Apel prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,
Iako smo se prije 20 dana oglasili otvorenim dopisom inspekcijskim službama Ministarstva okoliša i prirode RH, Ministarstva mora prometa i veza RH i Ministarstva kulture RH u svezi devastacije mora, stare šetnice i obale na zaštićenom predjelu od Orsana do ljetnikovca Ghetaldi-Gondola iz 16.st. niti smo dobili odgovore niti su bile inspekcijske službe da zaustave ovu nemilu devastaciju Solituda!

Na ponovne pozive naših sugrađana s predjela Solitudo kako se ovih dana potkopava građevinskimradovima stari zaštićeni ljetnikovac Ghetaldi-Gondola, opet smo izišli danas na našu već 7.eko- patrolu ove godine i uvjerili se s našim sugrađanima koji su bili zajedno s nama u obilasku kako će ovim građevinskim radovima radi postavljanja kanalizacijsih i vodovodnih cijevi statika ionako oronulog ljetnikovca Ghetaldi –Gondola biti ugrožena..

Što se ovo događa s našom zaštićenom kulturnom baštinom, posebno sa ljetnikovcem Ghetladi-Gondola pitaju se naši sugrađani zajedno s nama zašto se ne vodi briga o našoj kulturno-povijesnoj baštini kao što su činili naši stari Dubrovčani?? Molimo Vaše žurno pismeno očitovanje!

„Jedan po jedan othode ljetnikovci !“

„Na potezu od uvale Lapad nekad su se bijelili ljetnikovci , u svoja doba remek-djela arhitekture , a danas trošni i sjetni ostaci :u ljetnikovcu Ghetaldi-Gondola nema više ni ribnjaka , ni vrta a i izuzetni prostor ljetnikovca Gućetić-Rašica je estetski narušen i obezvrijeđen.

Dvorac Ghetaldi-Gondola ju svojoj unutrašnjosti pravo remek-djelo umjetnosti iz 16.st. s velikom ribnjakom i baščom, sa stupovima, kapitelima u dvorištu koji se ljepotom takmiče s onima Kneževa dvora…“

( Nikolina Brailo iz feljtona :Po starim dubr.đardinima i perivojima- 2002 )”

Pročitajte još

PAUŠAL OD 1500 KUNA ‘Gradonačelnik diskriminira preostale stanovnike u Zidinama’

Dulist

Gosti s cruisera trebaju imati najbolji doživljaj Grada, a da pritom ne ugrožavaju domaće

Dulist

RADI SE OCJENA ODREDIŠTA ZA DUBROVNIK Na kojem smo stupnju održivosti?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija