Grad

EKO OMBLIĆI Što se događa s ljetnikovcem Ghetaldi-Gondola?

EKO OMBLIĆI Što se događa s ljetnikovcem Ghetaldi-Gondola?

Eko omblići uputili su Apel nadležnim institucijama za spas zaštićenog ljetnikovca Ghetaldi-Gondola u Solitudu (iz 16.st.) koji se ovih dana potkopava građevinskim radovima radi postavljanja kanalizacijskih i vodovodnih cijevi.

Apel prenosimo u cijelosti.

“Poštovani,
Iako smo se prije 20 dana oglasili otvorenim dopisom inspekcijskim službama Ministarstva okoliša i prirode RH, Ministarstva mora prometa i veza RH i Ministarstva kulture RH u svezi devastacije mora, stare šetnice i obale na zaštićenom predjelu od Orsana do ljetnikovca Ghetaldi-Gondola iz 16.st. niti smo dobili odgovore niti su bile inspekcijske službe da zaustave ovu nemilu devastaciju Solituda!

Na ponovne pozive naših sugrađana s predjela Solitudo kako se ovih dana potkopava građevinskimradovima stari zaštićeni ljetnikovac Ghetaldi-Gondola, opet smo izišli danas na našu već 7.eko- patrolu ove godine i uvjerili se s našim sugrađanima koji su bili zajedno s nama u obilasku kako će ovim građevinskim radovima radi postavljanja kanalizacijsih i vodovodnih cijevi statika ionako oronulog ljetnikovca Ghetaldi –Gondola biti ugrožena..

Što se ovo događa s našom zaštićenom kulturnom baštinom, posebno sa ljetnikovcem Ghetladi-Gondola pitaju se naši sugrađani zajedno s nama zašto se ne vodi briga o našoj kulturno-povijesnoj baštini kao što su činili naši stari Dubrovčani?? Molimo Vaše žurno pismeno očitovanje!

„Jedan po jedan othode ljetnikovci !“

„Na potezu od uvale Lapad nekad su se bijelili ljetnikovci , u svoja doba remek-djela arhitekture , a danas trošni i sjetni ostaci :u ljetnikovcu Ghetaldi-Gondola nema više ni ribnjaka , ni vrta a i izuzetni prostor ljetnikovca Gućetić-Rašica je estetski narušen i obezvrijeđen.

Dvorac Ghetaldi-Gondola ju svojoj unutrašnjosti pravo remek-djelo umjetnosti iz 16.st. s velikom ribnjakom i baščom, sa stupovima, kapitelima u dvorištu koji se ljepotom takmiče s onima Kneževa dvora…“

( Nikolina Brailo iz feljtona :Po starim dubr.đardinima i perivojima- 2002 )”

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist