Vaše vijesti

Eko-Omblići se uključili u projekt ‘Spasimo plavo srce Europe’

Eko-Omblići se uključili u projekt 'Spasimo plavo srce Europe'

Dubrovački eko-aktivisti Eko Omblići uključili su se u međunarodni projekt ‘Spasimo plavo srce Europe’ (‘Save the blue heart of Europe’) za zaštitu rijeka Europe.

Projekt ‘Spasimo plavo srce Europe’ pokrenula je austrijska nevladina organizacija ‘Riverwatch’ u suradnji s njemačkom zakladom EuroNatur te Hrvatskim društvom za zaštitu ptica i prirode. Cilj projekta je zaustavljanje štetnih hidroenergetskih projekata na rijekama Europe, budući se radi u najbolje očuvanim riječnim sustavima Europe.

Deklaraciju su već uz Dan Planeta zemlje 22. travnja potpisali predstavnici nevladinih organizacija, tj. 15 najvećih organizacija za zaštitu okoliša iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije te Hrvatske koje se bave zaštitom područja uz rijeku Savu od njezina izvora do ušća u Dunav. Potpisivanjem deklaracije te organizacije upućuju poziv izabranim vlastima u svojim zemljama da zaustave započete i planirane štetne hidroenergetske projekte na rijeci Savi i njenim pritocima, te preuzmu odgovornost za očuvanje biološke raznolikosti rijeke Save.

Već punih 20 godina (od 1995.) naše ekološke udruge Eko-Ombla i Eko-Omblići se bore (2007. su se priključili i mladi ekoaktivisti Zelenog Sunca-Green Sun) za očuvanje naše rijeke Omble – naljepše i najmanje ponornice svijeta protiv štetnog projekta HE Ombla, koji bi zauvijek uništio jedinstveni ekosustav Omble i Viline špilje svrstanih od 1. srpnja 2013. u europsku ekološku mrežu Natura 2000.

– Kao što znamo, Gradsko vijeće Dubrovnika je 18. svibnja 2015. donijelo Deklaraciju protiv gradnje HE Omble na rijeci Ombli, odnosno području značajnog krajobraza Rijeke dubrovačke, a vjerujemo da će to učiniti uskoro i vijećnici Županijske skupštine DNŽ na svojoj slijedećoj sjednici. Ovih dana ćemo započeti snimanje video filmića pod nazivom ‘Rijeka Ombla – naša rijeka života’ na izvoru rijeke Omble s našim mladim ekoaktivistima Eko-Omblićima na temu ‘Spasimo plave srce Europe’, kako bismo se priključili svim ekoaktivistima Europe koji štuju i čuvaju svoje rijeke-rijeke života. Glavnu festu na rijeci Ombli u okviru projekta imati ćemo tijekom ovog ljeta (o točnom terminu ćemo obvjestiti javnost putem medija) – poručuju Eko-Omblići.

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist