Grad

Eko Omblići proslavili 15 godina postojanja

Mladi EkoOmblići obilježili su nedavno veselo i skromno svojih punih 15 godina postojanja. Ekološka udruga Eko-Omblići osnovana je 22. ožujka 1999 u Mokošici, Rijeci dubrovačkoj na inicijativu naše ekoaktivistkinje gospođe Jadranke Šimunović i preko ove udruge prošlo je preko 4.58o djece što zaista nije malo, javljaju iz Udruge.

Prije desetak godina se na eko izlet na Mljet, Šipan ili Lopud znalo ukrcati na brod preko 12o djece i mladih … Ići s toliko puno djece na eko izlet volonterima nikada nije bilo teško. Radovali su se kada ih je bilo dosta jer su bili sretni da su s njima …da vide ljepote svoje Domovine, a ne da su negdje na asfaltnim ulicama Mokošice okruženi lošim porocima (pušenje cigareta, alkohol,droga)..

Preko 500 projekata, eko-akcija, eko-radionica, zelenih dječjih tribina su ovih 15 godina imali Eko-Omblići, dobili niz priznanja , nagrada, pohvala, a dva puta su bili nominirani za hrvatskog Eko-Oskara.

Njihova voditeljica gosp.Jadranka Šimunović dobitnica je Nagrade DNŽ (2008) za 3o godina volontiranja u ekološkim udrugama a Eko-Omblići 2010 dobitnici Nagrade Grada Dubrovnika za 10 godina aktivnog djelovanja.

Eko-Omblići su bili svih ovih godina postojanja vrijedni čuvari svoje lijepe i pitke rijeke Omble po kojoj su dobili ime i kojoj su posvetili video film „ Zar je teško voljeti Omblu.(2012)

Imali su tijekom postojanja kao i sve udruge i dobrih i loših trenutaka ali nisu nikada klonuli…uvijek su bili ustrajni i išli svojim svijetlim putem .

Prošle godine su Eko-Omblići dobili značajno priznanje „EKO-OKO“ od HGK- Mediteranskog sajma zdrave hrane i ljekovitog bilja za veliki doprinos u očuvanju okoliša i promoviranju Medit. sajma , Dubrovnik, te od svjetske ekološke udruge WWF za veliki doprinos u očuvanju rijeke Omble !

Osim što doprinose očuvanju prirode Eko-Omblići sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama ,posebno za pomoć u liječenju bolesne djece za koje su također dobitnici brojnih priznanja…

Velika želja im je da se u Mokošici uredi jedan veći prostor…koji bi bio eko-kulturni centar „Zelena Ombla“ i gdje bi moglo doći više djece i mladih i gdje bi se održavale razne zelene tribine , druženja i eko radionice…

Zahvaljujemo svima koji nas podržavaju u našim daljim ekoaktivnostima s djecom i mladima Mokošice , Rijeke dubrovačke i Grada , poručuju Eko Omblići.

Pročitajte još

ZBOG PANDEMIJE Grad isplatio 781 tisuću kuna pomoći građanima koji su ostali bez primanja

Dulist

AMERIČKO VELEPOSLANSTVO O IVU BANCU ‘Ostavio je veliko kulturno i znanstveno naslijeđe koje će generacije cijeniti’

Dulist

PROJEKT GRUŽ ZATRAŽIO PRENAMJENU GRAĐEVINE Ispod Bourbona hotel s četiri zvjezdice?

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija