Natrag
16.7.2018 18:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

EKO OMBLIĆI Dani posvećeni – šišmišima!

21.9.2017 @ 7:45 Dulist Aktualno

Podijelite:

Eko Centar Zeleno Sunce od 21. rujna do 27. rujna organiziraju likovne i kreativne radionice uz Dane posvećene šišmišima.

Uz spomenute radionice, Eko Omblići organiziraju edukativnu i eko radionicu na Međunarodnu noć zaštite šišmiša 21. rujna s početkom u 19.30 sati u Eko parku Ombla u Mokošici koju se već tradicionalno organizira 15 godina.

Šišmiši su iznimno važan dio svjetskih ekosustava – bitna su karika u prirodnom obnavljanju tropskih šuma, oprašivanju čitavog niza biljaka koje cvatu noću, kontroliraju brojnost noću aktivnih kukaca, te tako predstavljaju indikator zdravlja okoliša. Jedna su od najviše proganjanih i najmanje proučenih skupina životinja.

Šišmiše ugrožavaju gubitak skloništa i gubitak lovnog staništa. Iznimno dugo žive, imaju samo jedno mlado godišnje, a postotak smrtnosti novorođenih iznosi i više od 50%, pa se stoga populacije pojedinih vrsta vrlo teško oporavljaju. Čak četvrtina ukupnog broja vrsta šišmiša nalazi se u pojedinoj kategoriji ugroženosti prema Međunarodnoj uniji za zaštitu prirode (IUCN).

U Hrvatskoj se jedna vrsta smatra regionalno izumrlom vrstom (RE), 3 su vrste ugrožene (EN), 3 su osjetljive (VU), 5 je nedovoljno poznatih vrsta (DD) i 5 je gotovo ugroženih vrsta (NT), tako da se za 50% vrsta na teritoriju Hrvatske moraju primijeniti različite aktivnosti vezane uz zaštitu i monitoring.

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana