Županija

EK PREGLEDALA PROJEKTE Uskoro brodovi na struju na liniji Orebić – Korčula?

EK PREGLEDALA PROJEKTE Uskoro brodovi na struju na liniji Orebić - Korčula?

Delegacija Europske komisije izvršila je danas formalni pregled projekata u pripremi i provedbi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koji se financiraju sredstvima EU.

Tim povodom u palači Ranjina prezentirani su im planirani projekti u razvojnoj infrastrukturi cesta i luka od lokalnog i županijskog značaja. Župan Nikola Dobroslavić ovom prilikom istaknuo je važnost izgradnje Pelješkog mosta i dogradnje Zračne luke Dubrovnik istaknuvši kako su žitelji županije u situaciji da prelaskom iz jednog dijela županije u drugi moraju izaći, a potom ponovno i ući u EU.

Zahvalio se Europskoj komisiji što je prepoznala važnost tih razvojnih projekata te naglasio kako Županija priprema ili je u visokom stupnju završenosti dokumentacije za izgradnju i dogradnju osam luka u županiji, a riječ je o projektima vrijednim oko 60 milijuna eura.

-Najvažniji infrastrukturni projekti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji su Pelješki most s pristupnim cestama i DC 414 dionica Sparagovići – Doli, brza cesta Dubrovnik – granica Crne Gore te poveznica cestovne prometne mreže Dubrovačko-neretvanske županije na autocestovnu mrežu Republike Hrvatske kao i poboljšanje prometne povezanosti Pelješca i Korčule – rekao je župan.

-Što se tiče luka planiramo zahvate na luci Perna u Orebiću, Polačište u Korčuli, lukobranu Puntin također u Korčuli, potom luka Trpanj u Općini Trpanj, Prigradica u Općini Blato, Trajektno-putnički terminal Vela Luka, Luka Ubli na Lastovu te Donje čelo na otoku Koločep – istaknuo je župan Dobroslavić.

Nataša Biščević ispred delegacije Europske komisije naglasila je kako se svi moraju dobro pripremiti za buduće financijsko razdoblje 2021. – 2027., a načelnik sektora u Upravi za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić izrazio je zadovoljstvo radom i stupnjem pripremljenosti projekata u županiji.

Na sastanku je istaknuto kako se razmišlja i o pilot projektu uvođenja putničkih brodova na struju, a jedna od trasa za takav projekt bila bi ona od Orebića do Korčule.

Potporu Županiji i njezinim institucijama kao i naporima jedinice lokalne samouprave iskazali su i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Na sastanku su uz župana bili i zamjenik župana Joško Cebalo, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Orlanda Tokić, ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić, ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb, v.d. pročelnika U.O. za komunalne poslove i zaštitu okoliša Miho Baće te ostali suradnici.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist