Natrag
23.2.2019 14:15

facebook

twitter

google

rss

dulist

EK: Hrvati nisu dovoljno tržišno zaštićeni

24.7.2013 @ 2:10 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Potrošači u Hrvatskoj nisu zadovoljni svojim položajem na tržištu. Smatraju da nisu dovoljno zaštićeni, te da su neobaviješteni o svojim pravima.

Pokazao je to Pregled potrošačkih uvjeta kojeg je objavila Europska komisija. Indeks koji pokazuje zadovoljstvo potrošača smješta Hrvate na samo dno ljestvice s 50 bodova. Ispod su samo Cipar (49 bodova) i Grčka (47 bodova). Potrošači su najzadovoljniji u Finskoj i Velikoj Britaniji, koje po ovom indeksu imaju 73 boda.

Istraživanje je pokazalo i da Hrvatska među europskim državama ima najbrži rast internetske trgovine. U Hrvatskoj preko interneta trenutno kupuje 23 posto potrošača, što je znatno manje od EU prosjeka koji iznosi 45 posto.

No, radi se o drastičnom porastu kada se uzme u obzir da je 2010. godine u Hrvatskoj bilo samo 14 posto potrošača koji su kupovali preko interneta. Istraživanje je pokazalo i da Hrvati i dalje nemaju povjerenja u kupovinu preko interneta; prilikom takve kupnje sigurno se osjeća tek 31 posto potrošača.

– Učinkovita politika zaštite potrošača mora se graditi na temelju čvrstih dokaza. Pregled nam pokazuje kamo trebamo usmjeriti naše napore. Njegovi rezultati odrazit će se u mojim budućim akcijama, poput uspostave online platforme za rješavanje sporova ili poboljšanja provedbenih pravila u borbi protiv nepoštene trgovačke prakse – kaže Neven Mimica, koji je nedavno imenovan povjerenikom Europske komisije za zaštitu potrošača.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana