Peškafondo

Ego na kvadrat

Ego na kvadrat

Uf, davno je to bilo, pred četiri – pet godina, kad sam tadašnjoj gradonačelnici odlučila postaviti pitanje o odnosu u HDZ-u, točnije narušenim odnosima nje i Frana Matušića.

Ne samo da je odbila odgovoriti na takvo pitanje, nego uopće nije pristala na bilo kakav razgovor, jer tko je vidio da se nju usudi pitati nešto o čemu Grad bruji.

Godine su prolazile… U Grad bi predizborno stizala svita iz Zagreba. Dok se Sanader, tad još u danima svoje najveće moći penjao na pozornicu, Dube i Frano bi se kesili jedan drugome, dizali pobjednički ruke u vis. Ivo je pao, za njim je došla Jadranka. Njih dvoje i dalje su u javnost slali istu 'skladnu' sliku. A zapravo, svo vrijeme između njih je bilo gnjilo. Frcale su iskre na sve strane. Nisu se mogli smislit. Dijelili su se na 'njegove' i 'njezine' ili 'njezine' i 'njegove', svejedno. Onda su došli lokalni izbori i Dube je skrokala. Frano je brže bolje sazvao presicu i udario po Dubi. Javno je rekao kako izborni gubitnici trebaju snositi posljedice zbog izbornog poraza. Naravno, objavili smo njegov vapaj, ali već sutradan Frenki se predomislio. Zahtijevao je da povučemo tekst. Da, kako da ne. Narednih mjeseci, bolje reći godina, Frano mi je priznao da je morao povući ručnu. Znate ono, radi mira u kući – stranci. Nije trebalo praviti aferu, jer već su ih dovoljno imali sa Sanaderom.

A danas… Danas više nema ni traga priči o navodnoj 'ljubavi' i 'zajedništvu' u HDZ-u. Pale su sve maske, objavljen je pravi rat iliti sukob dviju frakcija unutar iste stranke. Frano je istaknuo svog kandidata na gradskim unutarstranačkim izborima Blaža Peza, jer postoji jedan jedini cilj – svrgnuti Šuicu. A otkud je Pezo najednom dobio poriv za ujediniti stranku zanima ne samo HDZ-ove članove. Osim trenutnih mu funkcija i dvanaest godina strančarenja podsjećaju upućeni športski znalci i na Peza kao nogometnog suca. A to silno može raspiriti maštu. Ako se tome svemu nadoda kako se oko hadezeovih unutarstranačkih izbora strašno stavio Jadranko O., nedostaje u cijeloj karici još jedan u zadnje vrijeme tih, miran i povučen lik. Bi li Frenki posegnuo za pomoći nezavisnog gradskog vijećnika.? Hm…

U svakom slučaju, sad svaka partijska ćelija, ups temeljni ogranak ima kandidata, ali i protukandidata. Jedan je Dubin, a jedan Franov igrač. Na terenu se odigrava bespoštedna borba. Vrbuju se i podmićuju, naravno, članovi stranke, podsjeća ih se tko je koga zaposlio, ali se i obećavaju nove funkcije. Kažu da takvog 'ratovanja' na lokalnoj razini HDZ ne pamti.

Postoji vrlo logična mogućnost da Šuja izbaci svog kandidata (a možda nominira i sebe samu) i za županijskog predsjednika. Mada… sve se više može čuti kako bi članovi na čelu županije rado vidjeli umjerenog i sabranog Nikolu Dobroslavića. Ipak, ima jedan problem. Frano ne da palicu, a aktualnom županu ne pada na pamet kontrirati svome predsjedniku.  

A ono što se odvija u Zagrebu itekako se odražava na unutarstranačku podijeljenost. Dubina opcija više se u javnosti ne libi reći 'odričem se'. Ne vraga ili sotone, nego još uvijek aktualne predsjednice stranke Jadranke Jace Kosor. Iako još uvijek ne žele odati ime kandidata kojeg podupiru, priča se kako ih gusta Nikica. Samo se, eto, on sam još nije izjasnio. A nije se ni Frano, pa logično proizlazi da on, Branko Bačić i njegovi puleni još uvijek podupiru Jacu. Neki su se hadezeovci našalili da je ostat uz Kosoricu isto kao i pristupiti 'ustašama '45-e'.

A tko će pobijediti… Ma ne pada mi napamet uopće spekulirati. Jer očito je kako je ovdje ponajprije riječ o sukobu ega, Franovog i Dubinog, (ili obrnuto – svejedno). U stvari, najgora je opcija ako ne dođe do promjena. Dube na gradskoj, a Frana na županijskoj razini, dakako.

Adio Vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović