Kultura

Edukacijske radionice o Veloj spili

Edukacijske radionice o Veloj spili

Centar za kulturu i Narodna knjižica "Šime Vučetić" Vela Luka nastavljaju s edukativnim radionicama o Veloj Spilji za učenike Osnovne škole.

Poslije predavanja arheologa Dinka Radića danas, potom 4. travnja od 17.30 do 18.30 sati, učenici će raditi u radionicama s drvenim bojicama i crtat će impresije i prikaze izgleda života u njoj, uz pomoć svoje mašte. Volonterka Vedrana Škaro na radionicama će nastaviti priču učenicima Osnovne škole o spili i Veloj Luci.

Zanimljivo je znati zašto se Vela spila razlikuje od ostalih lokaliteta. Ona je jedno od najbogatijih pretpovijesnih nalazišta na Sredozemlju. Pronašli su pet ljudskih grobova iz mezolitika, jedinih na Jadranu. Ovo nalazište promjenilo je prapovijest ovog kraja, s dokazima kako povijest života u spili zadire mnogo dublje u prošlost.

Ona se nalazi na južnom obronku brda Pinski rat, 130 metara iznad uvale Kale u Veloj Luci. Zahvaljujući jedinstvenim naslagama, sada debljine oko desetak metara, na jednom mjestu moguće je pratiti kontinuitet života ljudi tijekom posljednjih dvadesetak milenija.

– Nalazom pet ljudskih grobova, ljudskim ostacima, ostacima hrane, životinja, riba, tisuće različitih kremenih, kamenih, glinenih, koštanih, ukrašenih i ne-ukrašenih artefakata, svjedočanstva su o materijalnoj i duhovnoj kulturi njenih prastanovnika. U naslagama spile lako se prati i tijek civilizacijskih mijena, ali i promjene reljefa. Potvrda je nestajanja osebujnog pleistocenskog životinjskog svijeta, prilagodba i promjene biljnih vrsta, što se smatra bitnim za razvitak ljudske tehnologije u vremenskim razdobljima, od neandertalca do pojave homo sapiensa u ovim krajevima do današnjih dana. Vela spila se probila u sam vrh arheološke svjetske znanosti – istaknuo je ravnatelj Cetra za kulturu i arheolog Radić.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist