Županija

EDUKACIJA SREDNJOŠKOLACA Koje opasnosti donosi morski otpad?

EDUKACIJA SREDNJOŠKOLACA Koje opasnosti donosi morski otpad?

Učenici dubrovačke Pomorsko-tehničke i Turističko-ugostiteljske škole imali su priliku sudjelovati na dvije radionice o problematici morskog otpada u organizaciji Regionalne razvoje agencije DUNEA i ekološke udruge ‘Mala Sirena’, a u sklopu projekta URBAN-WASTE.

Više od 150 učenika saznalo je kako smanjiti količinu otpada koja se proizvede u svakodnevnom životu i educirati se o opasnostima koje donosi morski otpad, prvenstveno o plastici koja čini više od 90 posto morskog otpada.

Prikazan je čitav ‘životni ciklus’ plastike u morskom okolišu, njen utjecaj na biljni i životinjski svijet koji se najdramatičnije vidi na primjeru kornjača s deformiranim oklopima koje su se kao mlade jedinke zaplele u plastične obruče, kao i kitova i dupina sa želucima punih plastičnih vrećica. Učenicima je istaknuto kako se ova žalosna stvarnost ne događa daleko od njih. Prema posljednjim istraživanjima, upravo je Mediteran, a samim time i Jadransko more, identificiran kao područje s jednim od najvećih količina akumulirane plastike. Voditelji edukacija naglasili su kako ‘plastika koju koristimo i nepravilno odlažemo nikad ne nestaje, već nam se vraća nazad, na stolove u morskim proizvodima koje konzumiramo’.

Dubrovačko-neretvanska županija, zbog svog geografskog položaja, pod posebnim je utjecajem ogromnih količina smeća koje se u određenom periodu godine akumulira na našim plažama. Otpad u morski okoliš dospijeva isključivo uslijed ljudske aktivnosti, odnosno nedostataka u sustavu gospodarenja otpadom. Svijest o značaju kojeg morski otpad predstavlja s obzirom na okoliš, gospodarstvo i zdravlje ljudi sve je prisutnija te se javlja potreba za poduzimanjem odgovarajućih mjera i pronalaskom efikasnih, dugoročnih rješenja.

Program edukacija ključna je karika u podizanju svijesti kod djece, mladih i šire javnosti čime se također osigurava stručna podloga za donošenje odluka i kreiranje politike gospodarenja otpadom. Temelj ekološke edukacije svakoga društva je obrazovanje učeničke i studentske populacije kao kategorija društva koje će imati važnu ulogu u socio – ekonomskom napretku.

Edukacije su realizirane u okviru projekta URBAN-WASTE na kojem sudjeluje 28 partnera iz ukupno 13 zemalja, vodeći partner je Regionalna vlada Kanarskih otoka, a DUNEA jedini hrvatski partner. Cilj je razviti strategije za prevenciju i upravljanje otpadom u gradovima s visokim stopom turizma, kako bi se smanjila proizvodnja komunalnog otpada te poboljšalo gospodarenje komunalnim otpadom. Projekt je financiran iz programa HORIZON 2020.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist