Aktualno

ECONOMIST: Hrvatska ekonomija među deset najgorih na svijetu

Britanski Economist, preciznije njegov konzultantski odjel Economist Intelligence Unit (EIU) koji objavljuje redovite ekonomsko-političke analize pojedinih država, ekonomske prognoze i trendove po industrijama, u svojoj travanjskoj prognozi uvrstio je Hrvatsku među deset najgorih ekonomija svijeta u 2014.

Travanjske prognoze još uvijek nisu objavljene na internetskim stranicama Economist Intelligence Unita, ali je tablicu u subotu tvitao Robert Alan Ward, direktor i glavni urednik EIU-a, piše tportal.hr

Hrvatska je, doduše, najbolja od 10 najgorih: neslavnu listu predvodi Cipar, a slijede Ukrajina, Puerto Rico, Libija, Srednjofrička Republika, Venezuela, Ekvatorijalna Gvineja, Argentina i Barbados.

Ward je za tportal tvitao sljedeće objašnjenje o uvrštenju Hrvatske na listu najgorih: ‘Fiskalna štednja, visoka nezaposlenost & vanjski dug, čvrsti krediti (visoke ili rastuće kamatne stope, op.a.) i slaba konkurentnost koče rast. Oporavak od 2015.’

Podsjetimo, indeks očekivanja za hrvatsku ekonomiju u idućih šest mjeseci, koji izračunavaju Centar za europske ekonomske studije iz Mannheima i Erste bank, pao je u veljači za 18,5 bodova na 5,8 bodova, najnižu razinu od rujna 2012.

Njemački institut ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj sudjeluju stručnjaci na financijskim tržištima. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku te Tursku.

Uz Hrvatsku, najviše su pogoršana očekivanja za Slovačku i Mađarsku, uz pad odgovarajućih indeksa za 14,3, odnosno 13,5 bodova. Najveće poboljšanje očekivanja zabilježeno je pak u Češkoj, gdje je indeks porastao za 6,6 bodova.

Pročitajte još

UPISI Na Sveučilištu u Dubrovniku ostalo 260 slobodnih mjesta za jesenski rok

Dulist

DON IVO ZEČEVIĆ Osjećam da sam s nekim projektima tek započeo, a moramo otići

Leona Rašica

OBITELJ GRBIĆ PAJO Pomadore, poveruni, tikvice… U njih je sve eko!

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija