Aktualno

ECA kreće s tužbama zbog prizemljenih hidroaviona

ECA kreće s tužbama zbog prizemljenih hidroaviona

Svega dvije godine nakon prvog leta, u kolovozu 2016., nadležna je agencija prizemljila svih pet hidroaviona tvrtke European Coastal Airlines (ECA). Tako je projekt povezivanja jadranskih otoka i gradova zaustavljen svega dvije godine nakon što je u ljeto 2014. započeo, a 130 ljudi dobilo je otkaz. Isprva je iz kompanije objavljeno kako “ECA privremeno obustavlja sve operacije kako bi se spriječila samovolja administrativnih izvora, sve dok se ne osiguraju kvalitetni uvjeti za rad”, no kako linije nisu uspostavljene niti ove godine, za komentar smo zamolili Klaus Dieter Martina, direktora i suvlasnika ECA, piše Poslovni.hr.

“Tvrtka ECA i projekt hidroavionskih veza na Jadranu nalazi se u fazi restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe s planom uspostave novih vlasničkih odnosa i obnove ulaganja između postojećih i novih investitora, te obnove hidroavionskog prometa na 11 uspostavljenih aerodroma na vodi na otocima i obali Jadrana od iduće godine”, rekao nam je Martin. Kaže da su dva osnovna razloga zašto nije realiziran poslovni plan tog projekta i svih ulaganja, te zašto nisu postignuto ekonomski održivo poslovanje u planirane prve tri godine njegova investicijskog razvoja.

Dva razloga pada
“Prvi je razlog loše investicijsko okruženje, ono uzima više nego dvostruko više vremena nego što je potrebno za realizaciju investicija u uspostavu infrastrukture hidroavionskih pristaništima u sustavu koncesija u lukama, a što je preduvjet za komercijalno prometovanje i uspostavu mreže komercijalnih linija s tržišnim potencijalom.

‘Nerazumna administracija’
Drugi razlog je nerazumna i pretjerana administrativna mjera nacionalnih zrakoplovnih vlasti u licenciranju naše prometne djelatnosti, zbog kojih je cijela flota tvrtke stavljena izvan prometa još od srca sezone 2016., što je imalo devastirajuće financijske i prometne posljedice za tvrtku”, napominje. Razočarani suvlasnici tvrtke sada su spremni i na neke druge, pravne poteze. “Strani investitori su posramljeni kao poduzetnici i investitori u projekt komercijalnog novog modela prijevoza u Hrvatskoj, a posebno jer je time narušena njihova reputacija te vjerodostojnost i zakonitost poslovanja.

Stoga će, pored procesa restrukturiranja tvrtke i investicijskih ulaganja, vlasnici tražiti i pravnu i moralnu satisfakciju pred hrvatskim sudovima za grubo osporenu stručnost i zakonitost poslovanja tvrtke koja je investirala u Hrvatsku 22 milijuna eura, raspolagala s pet hidroaviona i mrežom od 11 aerodroma na vodi, prevozila 500 putnika dnevno na 60 linija između obale i otoka Jadrana, te zapošljavala 130 ljudi”, napominje Martin.

Kako je počelo

Projekt povezivanja jadranskih mjesta hidroavionima realiziran je 2014. godine, nakon, kako kažu u ovoj kompaniji, dugogodišnjih natezanja s hrvatskom birokracijom na lokalnoj i nacionalnoj razini. Tada je ECA napokon dobio dozvole za otvaranje prvih stalnih hidroavionskih linija. Počelo je linijom Split – Jelsa, a onda se mreža ubrzano proširila na druga mjesta i otoke, na Korčulu, Hvar, Rab, Pag, Dubrovnik, Lastovo, Vis, Lošinj, Rijeku, Zadar, Zagreb, Anconu, Pescaru…

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist