Aktualno

EBRD potvrdio odustajanje od HE Ombla

EBRD potvrdio odustajanje od HE Ombla

Zelena akcija je zaprimila dopis Europske Banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se se potvrđuje raskid ugovora s HEP-om o zajmu za gradnju hidroelektrane Ombla.

Dopis je odgovor na pismo Zelene akcije od 14. svibnja, podržano od strane 40-ak hrvatskih i europskih okolišnih organizacija i mreža.

Istraživanje bioraznolikosti špiljskog sustava Vilina špilja – Izvor Omble je dokazalo kako bi izgradnja HE Omble imala dugotrajne i nepovratne posljedice na ekosustav ovog područja i mogla bi trajno uništiti stanište koje je zaštićeno kao dio buduće europske ekološke mreže Natura 2000 i kao dio postojeće nacionalne ekološke mreže.

Iako postoje mjere smanjenja štete za pojedine zaštićene vrste, pozitivni učinak takvih mjera se ne može dokazati, dok za zaštićeno stanište mjere smanjenja štete ne postoje.

Istraživanje je dokazalo postojanje 68 vrsta, od kojih je većina endemskih vrsta za Dinaride Hrvatske i BiH, dok su mnogobrojni endemi šireg područja Dubrovnika. Prisutno je čak 14 endema prisutnih samo u špiljskom sustavu Vilina špilja – Izvor Omble.

– Kao što smo već rekli, smatramo kako je raskid ugovora jedini mogući ishod kako bi se spriječila nepovratna šteta za prirodu i okoliš za provedbu projekta koji nije ni ekonomski ni sociološki prihvatljiv
 
Kako službena politika financiranja EBRDa za Hrvatsku navodi kao prioritete energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, nadamo se da će HEP konačno razviti kvalitetne projekte u tim sektorima, i natjecati se s njima za buduće zajmove EBRD-a – ističu iz Zelene akcije.
 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist