Natrag
25.4.2019 22:29

facebook

twitter

google

rss

dulist

EBOLA IZMAKLA KONTROLI U Hrvatskoj nadzor putnika još od travnja

6.8.2014 @ 19:08 Andrea Falkoni Račić Hrvatska

Podijelite:

Epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom zdravlja i MUP-om još od travnja ove godine zbog pojave ebole provodi pojačane mjere nadzora putnika u Hrvatskoj, a sve sukladno preporukama Europske komisije.

Najnoviji izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije, naime, govore kako epidemija ebole izmiče kontroli. Bolest je odnijela 887 života, dok je zaraženo više od 1603 ljudi.

– Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti predviđa provođenje zdravstvenog nadzora nad osobama koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz država u kojima postoji bolest malarije, kolere, virusnih hemoragijskih groznica, među kojima je i ebola.

To podrazumijeva upućivanje putnika od strane granične sanitarne inspekcije epidemiologu, koji će tri tjedna, od dolaska iz te zemlje, nadzirati zdravstveno stanje putnika što znači svakodnevna mjerenja tjelesne temperature i obvezu da se putnik javi ako se pojave simptomi zarazne bolesti.

U tom slučaju se bolesnika upućuje na pregled u bolnicu, bilo u vlastitom aranžmanu ili osiguranjem prijevoza pod strogom kontrolom u izolaciji, ovisno o procjeni vjerojatnosti da se radi o eboli – objasnio je za Slobodnu Dalmaciju Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenja HZJZ-a.

Dodao je i kako turistička sezona ne povećava rizik od unosa ebole u Hrvatsku, jer je vrlo mala vjerojatnost da bi netko od putnika koji turistički dolaze u Hrvatsku bio unazad tri tjedna izložen infekciji virusom ebole.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana