Kultura

Dvor se poklonio velikom maestru

Dvor se poklonio velikom maestru

Recital najuglednijeg pijanista i dirigenta današnjice, Daniela Barenboima s programom djela Franza Schuberta održan je u sklopu Vip programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 18. kolovoza u prepunom atriju Kneževa dvora.  

 
Nakon nastupa na čuvenom Salzburškom festivalu s djelima Franza Schuberta, maestro je u Dubrovniku oduševio festivalsku publiku s istim programom. Zadivljujućom „nepodnošljivom lakoćom“ sviranja Barenboim je izveo četiri Impromptua iz dva opusa kao prave primjerke romantične glazbe – jednostavni i graciozni stavci, puni svježine i ljupke, prirodne ljepote.

Uslijedila je velebna Sonata u A-duru, djelo tehnički savršeno izrađeno i emotivno zahtjevno, u kojem je Schubert izrazio svoje najdublje i najintimnije misli, a u Barenboimu našlo savršenog interpretatora.
 
Brojna festivalska publika u Kneževom dvoru s istinskim udivljenjem i poštovanjem na nogama  je ispratila maestrov nastup. Nastup Daniela Barenboima kao najveće ime u u svijetu klasične glazbe, veliki humanitarac i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja uključujući i titulu viteza u Velikoj Britaniji, orden francuske Legije časti te sedam Grammyja, ostaje zabilježen kao jedan od najznačajnijih događaja u cjelokupnoj povijesti Dubrovačkih ljetnih igara.
 
Sinoćnji nastup na Igrama se poklopio i s maestrovom velikom obljetnicom – 62 godine od prvog koncertnog nastupa kad je debitirao kao dječak od osam godina, a njegov talent već bio prepoznat kao „fenomen“.

DLJI

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist