Natrag
21.3.2019 11:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dvije trećine NP Mljet vraća se Crkvi?

9.11.2011 @ 13:23 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Katolička crkva, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine od Republike Hrvatske, između ostalog,  traži povrat dvije trećine Nacionalnog parka Mljet.

Na sjednici Povjerenstva Vlade RH za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom i Biskupske komisije HBK za odnose s državom razmatrani su zahtjevi pravnih osoba Katoličke crkve, a dvije delegacije usuglasile su model primjerene naknade za oduzetu imovinu, tj. dio dobara koja se ne mogu vratiti Katoličkoj crkvi u naravi.

Kako navodi Jutarnji list, riječ je o podužem popisu nekretnina, a na popisu se nalazi i zemljište na otoku Mljetu koje, navodno, obuhvaća otprilike dvije trećine Nacionalnog parka.

Samo u gradu Zagrebu traži se povrat bolnice u Vinogradskoj, zgrade Muzeja grada Zagreba, galerije Klovićevi dvori, Građevinski fakultet na Svetom duhu te Učiteljsku akademiju u Savskoj. Na popisu je i veći broj vrtića i škola te skoro tisuću stanova, četiri kazališta, pet muzeja, dva centra za kulturu i osam kina. Za većinu zemljišta na kojem je izgrađen Novi Zagreb također se očekuje obeštećenje.

Podsjetimo, Republika Hrvatska je 1998. godine posebnim međunarodnim ugovorom, Konkordatom, uredila odnose s Vatikanom.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana