Zanimljivosti

Dvije strane nejednakih snaga

Dvije strane nejednakih snaga

U organizaciji udruge Grad u Poslijediplomskom središtu održano je predavanje Vjekoslava Vierde „Dubrovački turizam – (jedan) pogled s druge strane“.

– Mi u Dubrovniku najbolje znamo da je turizam sve, jer smo potpuno angažirani turizmom, ali znamo i da je prodaja snova, posebno nama domaćinima, kroz razne najavi o izgradnji novih hotela, luka – kazao je u uvodu svog predavanja Vjekoslav Vierda, nekadašnji ravnatelj Zavoda za obnovu Dubrovnika, predsjednik županijskog TZ-a i član županijskog poglavarstva zadužen za turizam te aktualni član Savjeta za kulturni turizam HTZ-a.

Vierda je u svom predavanju predstavio turizam kako se reflektira na domaćine. Pojasnio je životni vijek destinacije, od susreta i prožimanja stanovništva i gostiju do konačne konfrontacije.

Gradovi postaju destinacije i dolaze do prekretnice kada se ili pomlađuju „faceliftingom i upumpavanjem novih ideja poput golfa“ ili propadaju i nestaju kao relevantna turistička destinacija.

– Mi kao destinacija i oni kao turisti smo dvije različite strane nejednakih snaga. Na globalnom nivou, turizam je odlično organiziran, bogat i jak – tvrdi Vierda.

Vierda je posebno naglasio pojavu i ulogu „iscjelitelja“ koji nude pseudo-rješenja, tražeći „prepoznatljiv turistički proizvod“. Kao odgovor na navedene izazove Vjekoslav Vierda predlaže „kreativni aktivni time out“, za vrijeme kojeg bi se trebalo odrediti postojeće stanje, ali i ono planirano.

Kao najveći problem kvalitetnog upravljanja resursima Vierda smatra određivanje limita, jer „svaka ideja treba znati svoje limite“. U idućoj fazi slijedi dubinska analiza, po Vierdi najvrijednija etapa u kojoj se uključuju svi bitni društveni faktori. U konačnici kao rezultat takve analize potrebno je odrediti smjernice za odlučivanje te ih ugraditi u dokument upravljanja resursom.

– Zaboravili smo gdje smo – ustvrdio je na kraju svog predavanja Vjekoslav Vierda.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist