Koronavirus u Hrvatskoj

Dvije nove osobe pozitivne na COVID-19, zaražen i djelatnik Hitne pomoći

Dvije nove osobe pozitivne na COVID-19, zaražen i djelatnik Hitne pomoći

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije u 11 sati objavio je najnovije podatke o stanju i broju oboljelih od koronavirusa.

– Imamo od novotestiranih dva pozitivna slučaja, ukupno ih sada imamo 26. Stanje je stabilno, ali i ozbiljno kakvo je bilo do sada – poručio je župan Dobroslavić.

Načelnik Stožera Joško Cebalo istaknuo je kako je poslano 165 uzoraka na testiranje, sedam osoba je hospitalizirano i 19 ih je u samoizolaciji. U karanteni su četiri osobe, tri hrvatska državljana te državljanka Grčke.

– Od jučer nismo imali kršenja mjera samoizolacije te bih se zahvalio svima onima koji se drže mjera jer je to najbolji način da iz ove bitke izađemo kao pobjednici – rekao je Cebalo.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić rekao je kako je sedam hospitaliziranih pacijenata dobrog općeg stanja, a jedna osoba je, od dvoje jutros potvrđenih na infekciju COVID-a 19, puštena na kućnu njegu. zahvalio se i dubrovačkim studentima na izrađenim maskama, koje su, našalio se, ‘bolje od originala’ jer se mogu upotrijebiti više puta, nakon dezinfekcije.

O novooboljelima je više detalja iznio Mato Lakić, ravnatelj ZZJZ DNŽ. Rekao je kako je dvoje novih pacijenata bračni par koji je boravio u Austriji, baš kao i treća nova pozitivna osoba te se pretpostavlja da su se tamo i zarazili, dok je četvrti novi pacijent kućni kontakt već ranije oboljele osobe. Iz te se obitelji, rekao je Lakić, mogu očekivati i novi pozitivni te je uzeto još uzoraka. Među novooboljelima je i djelatnik Hitne medicinske službe, koji se prije 20 dana vratio iz Austrije i od tada je u samoizolaciji tako da nije s nikim imao kontakte. Rekao je to ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić, uputivši apel građanima da kod poziva hitne službe budu iskreni te da ne taje podatke. To je od iznimne važnosti za djelatnike koji izlaze na intervenciju. Dogodilo nam se, rekao je, da su ljudi zatajili podatke o eventualnim simptomima na koronavirus. Odgovarajući na pitanja novinara, Mato Lakić rekao je kako nema naznaka da bismo uskoro mogli dobiti nove testove, no neki testovi, koji se koriste u duge svrhe su prenamijenjeni.

Na pitanje novinara što misli o Vladinoj mjeri praćenja građana putem mobilnih uređaja župan Dobroslavić je odgovorio:

– Mi moramo striktno provoditi kontrolu osoba koje su u samoizolaciji jer je to od vitalnog zbačaja za svu populaciju. Kako će to izgledati, odlučit će Vlada – zaključio je.

Također, načelnik Stožera Joško Cebalo izvjestio je kako je u srijedu na adresu Stožera stigao određen dio zaštitne opereme koja se upravo u ovom trenutku sortira te su zdravstvene ustanovo pozvane da je sutra u 9 sati preuzmu.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist