Kultura

“Dva pogleda unatrag” Duška Šibla

"Dva pogleda unatrag" Duška Šibla

Retrospektivna izložba Duška Šibla pod nazivom „Dva pogleda unatrag“ otvorena je u subotu u Sponzi u sklopu popratnog programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara.

Autor je prikazao radove nastale posljednjih tridesetak godina, a za samo otvaranje priredio je slikarski performance. Slikar je pred publikom i uz klavirsku pratnju naslikao djelo naziva „Cijena slobode“ koje je potom pridruženo ostalim izloženim radovima, kao posljednje u retrospektivi.

– Malo je slikara koji su tijekom dugogodišnjeg stvaralaštva uspjeli pronaći jedinstveni metier – potez, boju, motiv – prema kojima uvijek znamo kako je određeno djelo baš njihovo. Ne treba pritom upasti u opseg jednog od najteže objašnjivih pojmova, originalnosti, kojemu prosječni promatrač željan razumijevanja umjetnosti pribjegava kako bi okvalificirao likovno djelo. Naime, „umjetnik samo promatra stare istine u novom svjetlu jer nove istine ne postoje“, kao što je jednom rekao otac fovizma, Matisse. Upravo vlastitost stila pronašao je u gestualnom potezu, ljudskoj figuri i reduciranom koloritu akademski slikar Duško Šibl.

Gestualni prikaz kistom koji je za njega karakterističan, prepun je dinamike, naboja i fluida, istovremeno bivajući crtež i slika, odnosno kompozicije i njena nadogradnja. Ljudska figura u pravilu je akt, antromorfno prikazanje prenapregnutog tijela, odnosno pročišćeni motiv, a ne prijenos morfologije iz stvarnosti – istaknuo je uz ostalo u katalogu koji prati izložbu povjesničar umjetnosti Marin Ivanović.

Na otvorenju izložbe, uz Marina Ivanovića i Duška Šibla, govorio je i intendant Dubrovačkih ljetnih igara Krešimir Dolenčić. Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 29. srpnja.

Duško Šibl rođen je 1951. godine u Zagrebu, studij slikarstva završio je na londonskom Byam Shaw School of Art, a magistrirao na glasovitom Royal College of Art. Od 1982. godine izlaže samostalno te sudjeluje na mnogim skupnim izložbama u domovini i Europi, a od nedavno se bavi i performansom. Živi i radi u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.

Inače, njegovu izložbu, među ostalim su pohodili i bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Montgomery i njegova supruga Lynne Montgomery.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist