Zanimljivosti

Dva modela mirovine od 2013. godine

Dva modela mirovine od 2013. godine

Vlada izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, koji će se donijeti 2013.godine,  ponovo uvodi institut punog staža.

Iz Ministarstva razmatraju dva modela – prvi je pravo na punu starosnu mirovinu sa 42 ili više godina staža ili drugi je pretpostavljanje stjecanja prava na starosnu mirovinu sa 62 godine ako radnik u tom trenutku ima 40 godina staža. Druga mirovina ubuduće se ne bi umanjivala ili penalizirala iako prema važećim zakonskim odredbama, radnik ostvaruje pravo na prijevremenu mirovinu. Iz Vlade navode kako će osiguranicima koji su počeli raditi s 18 godina omogućiti stjecanje mirovine bez umanjenja koje se primjenjuje na prijevremene mirovine, uzevši u obzir i prekide u radu zbog uvjeta na tržištu rada. Vlada uzima u obzir i ostale uvjete kao što su teži fizički poslovi, koji su najčešći kod zaposlenika koji rano počnu raditi.
Puni radni staž je potreban zbog zanimanja kojima bi se moglo dogoditi da nikad ne steknu pravo na punu starosnu mirovinu, što su najčešće zanimanja trogodišnjeg školovanja.

Penalizacija Vlade prema važećem Zakonu o mirovinskom osiguranju i dalje ostaje, no i dalje će se stimulirati ostanak u svijetu rada, po predviđena dva modela. Mirovina će se povećavati za 0,5 posto  za svaku godinu iznad 45 godina staža, a to uvećanje bilo bi bonus za dugogodišnje ulaganje u mirovinski sustav. To ostvaruju zaposlenici koji su počeli raditi i uplaćivati doprinos za mirovinsko osiguranje nakon završene osnovne škole.
Drugi model tiče se radnika nakon 65. godine života, te bi on stimulirao ostanak u svijetu rada, no za ostanak radniku neće biti dovoljno 15 godina mirovinskog staža, već će se ona povećati na 35 godina.

Vlada tvrdi kako bi se novim mirovinskim reformama poboljšao socijalni status umirovljenika, gospodarstvo bi dobilo jeftinijeg iskusnog radnik, te bi sustav bio fiskalno održiv jer onim umirovljenicima koji budu radili država neće morati isplaćivati puni iznos mirovine.

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist