Aktualno

DUSTRA: Borba protiv nasilja nad ženama je borba za život

DUSTRA: Borba protiv nasilja nad ženama je borba za život

Ivana Šepak ispred Ženske organizacije DUSTRA-e uputila je priopćenje za medije povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Priopćenje donosimo u cijelosti: 

-Prošle smo godine obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama na konstruktivan način – pozvali smo psihologinju s iskustvom rada u sigurnoj kući za žene, Tihanu Koren, da nam pobliže objasni kako da prepoznamo trpi li naša prijateljica, sestra, susjeda, kolegica ili druga nama bliska žena, nasilje u svom životu te kako reagirati i što možemo napraviti mi kao pojedinci. Kada smo završili jednosatno izlaganje, koje se sastojalo od vrlo poražavajućih brojki i teških slučajeva iz stvarnog života, u dubini duše smo se svi nadali da za godinu dana neće biti potrebe za sličnom manifestacijom. Prošlo je 365 dana i sudeći prema događanjima, čini se da je premlaćivanje i ubijanje žena, djevojaka, partnerica i supruga postalo nacionalni sport.

Da smo od prošle godine do danas skupljali naslove slučajeva partnerskog nasilja i sada ih poredali jedne ispod drugih, niz bi se protezao od Dubrovnika do Splita. Razni su razlozi zašto brojne žene odlučuju ostati u nasilnim vezama ili brakovima – materijalna ovisnost, osuda okoline, djeca i bojazan od gubitka skrbništva, stockholmski sindrom… Najmanje što mi kao promatrači sa strane možemo napraviti je da ne upiremo prstom jer iz naše kože je vrlo lako prosuđivati što i kako bi druga žena trebala. Čini se da je to najveći kamen spoticanja za žrtve nasilja u procesu napuštanja nasilnika – žena će morati nastaviti živjeti s ogromnom stigmom i dok kao društvo ne sazrijemo, događat će se i dalje da na jedno prijavljeno zlostavljanje dolaze otprilike četiri neprijavljena.

Žrtvama nasilja koje ga još uvijek trpe i ne znaju kako da svoju situaciju promijene, poručujemo da život prekriven modricama i ispleten lažima nije nikakav život, pa čak ni životarenje, jer od smrti vas dijeli tanka vlat. Ako mislite da pretjerujemo, prelistajte crnu kroniku i podsjetite se nekih slučajeva od samo par tjedana unazad. Koliko god vam se vaša situacija činila beznadnom, podsjećamo vas da niste same! Vjerujte da institucije djeluju – prijavite nasilnika policiji, zatražite smještaj u sigurnoj kući, ako imate djecu, pružite im mogućnost normalnog djetinjstva, izliječite psihu i zagrlite ovaj predivan život, dozvolite si dane bez ponižavanja, maltretiranja, mlaćenja, lomova, prozirnih izlika u koje čak više ni vi same ne možete povjerovati – vrijedite daleko više od toga! – navela je Ivana Šepak.

 

Pročitajte još

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist