Grad

DUSAB ‘Alzheimer ne bira ni spol ni dob ni stranku!’

DUSAB 'Alzheimer ne bira ni spol ni dob ni stranku!'

Stariji smo godinu dana, prohodali smo, ali i dalje tražimo pomoć u radu udruge. Uvjereni smo da ćemo naći i volontere, a da će nam pomoći i političari. Jer Alzheimer ne bira ni dob ni spol ni stranku. Toga bi političari trebali biti svjesni – istaknula je Beba Pažin, podpredsjednica Dubrovačke udruge skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija – DUSAB na 1. godišnjoj skupštini održanoj u srijedu u Općoj bolnici Dubrovnik.

Predsjednik DUSAB-a Pero Kalinić tom prilikom je istaknuo kako je u proteklih godinu dana od osnutka udruga dogovarala i ostvarivala razne aktivnosti s najmerom ostvarivanja ciljeva udruge. Istaknuo je kako dosad nisu osigurane stalne prostorije za rad udruge, ali i kako je dogovorena suradnja s Atlantskom plovidbom za prostor u staroj zgradi.

– U prvih godinu dana uveli smo telefonski savjetodavni servis i DUSAB Klub svakog radnog utorka, obilježili smo Svjetski dan Alzheimerove bolesti, držali smo info štandove i medijski se predstavljali. Održali smo sastanke s predstavnicima lokalnih institucija, od Grada Dubrovnika i Županije dubrovačko-neretvanske do DURA-e, Blagih djela i Dubrovačke biskupije. Obećana nam je pomoć, a Grad i Županija su nam dodijelile i donacije – kazao je Kalinić.

Podpredsjednik udruge za medicinsku struku prim. dr. sc. Denis Čerimagić kazao je kako je savjetovalište, osim praktičnih uputa, dogovaralo i termine pregleda. U radu savjetovališta, svakog radnog utorka od 14 do 15 sati na broju 020/431-524, sudjeluju neurolog prim. dr. sc. Denis Čerimagić, psihijatar dr. Davor Grilec te psiholog Josip Lopižić.

Podpredsjednica udruge za skrbnike Beba Pažin izjavila je kako je problem prostorija bila boljka od samog početka, ali kako bi se u dogovoru s Atlantskom plovidbom to trebalo riješiti, dok se za pomoć u opremanju prostora ponudila Zaklada Blaga djela.

– Taj bismo prostor s vremenom koristili i za dnevni boravak skrbnika – rekla je Pažin, ujedno najavivši i plan za tekuću godinu, između ostalog uvođenje mobilnog tima te provedbu tečajeva, tribina i okruglih stolova.

– Znam da postoje liječnici koji idu u kućne posjete, ali oni nisu stručni za Alzheimer – dodala je Pažin. Istaknula je kako udruga dobiva upite ne samo s dubrovačkog područja, već i iz ostalih dijelova županije.

Predsjednica Nadzornog odbora udruge Dubravka Marunčić pohvalila je rad udruge u prvoj godini postojanja, a posebno Bebu i Anu Pažin koje ‘najviše vuku’ te medicinsko osoblje koje čini sve kako bi što češće sudjelovalo u radu udruge.

– Latinska izreka kaže: Hodie mihi, cras tibi. Danas meni, sutra tebi. Tko toga nije svjestan, taj nije među nama. A onaj tko je svjestan te istine vjerujem da će nam se pridružiti – rekla je Marunčić, dodavši kako treba probuditi svijest javnosti, posebno mladih, kako je riječ o vrlo ozbiljnoj bolesti koja je sve veća realnost.

– Moramo znati shvatiti bolesnike i njihove skrbnike, posebno u nekim normalnim životnim situacijama – izjavila je Marunčić.

 

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist