Aktualno

ĐURO LUBURA UPOZORAVA Jeftiniji SMS-ovi i pozivi prema EU ne vrijede za ove korisnike

Od srijede 15. svibnja se, temeljem Uredbe o međunarodnim pozivima i SMS porukama, primjenjuju regulirane cijene od najviše 1,76 kn po minuti i 0,55 kn po SMS poruci za pozive iz svih fiksnih i mobilnih mreža prema svim brojevima u EEA zemljama (EU + Norveška, Island i Lihtenštajn). Međutim, kako za Direktno.hr pojašnjava telekomunikacijski stručnjak Đuro Lubura, ova regulacija se odnosi samo na privatne korisnike te oni koji imaju tarifu preko tvrtke ili obrta ne spadaju u tu skupinu.

Lubura ističe da će vam cijena poziva ili SMS poruke, ako mobitel imate na firmu, obrt ili udrugu, i dalje biti nekoliko puta viša, neregulirana i ovisna samo o dobroj volji izabranog teleoperatera.

-Ovo posebno napominjem jer se u medijima premalo naglašava da je regulacija primjenjiva samo na privatne korisnike pa da ne bi bilo ‘nismo znali’. Naime, mnogi još uvijek ne razlikuju međunarodni poziv od roaminga, a sad se s novom uredbom događa ista stvar. Na žalost, mediji to često dosta površno prenose i građani dobiju krivu informaciju. Danas velik broj ljudi ima privatne tvrtke, obrte i udruge, a ako preko njih imaju poslovnu tarifu, na njih se nova europska uredba ne odnosi – naglasio je Lubura.

Lubura se osjećao pozvanim da informira javnost jer, kako sam kaže, nije realno očekivati da će se slična uredba u skorije vrijeme uvesti i za poslovne korisnike.

-Nema naznaka da će se takvi propisi uvesti za poslovne korisnike jer je uvođenje takvih propisa na razini cijele Europske unije izrazito složen i dugotrajan proces – zaključio je Lubura za Direktno.hr.

Pročitajte još

Tko je prošetao Stradunom za žene u nerazvijenim zemljama?

Dulist

UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA Procesija sa svijećama i blagoslov barki u Gružu

Dulist

Studentski dom otvara vrata na proljeće. Cijena smještaja – 810 kuna

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija