Grad

ĐURO CAPOR: Tužitelji RH i berači majčine dušice mogu mirno spavati, dok Mata i Grad nosi golfska struja

ĐURO CAPOR: Tužitelji RH i berači majčine dušice mogu mirno spavati, dok Mata i Grad nosi golfska struja

Koordinator inicijative Srđ je naš Đuro Capor uputio je priopćenje za medije kojim demantira izjave gradonačelnika Mata Frankovića kako se s projektom na Srđu ništa ne događa.
Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

-Svako malo u dubrovačkim medijima gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković izgovara istu tvrdnju vezanu za tzv. ‘projekt golfa na Srđu’. Naime gradonačelnik je više puta ponovio da se, otkako je on gradonačelnik, s projektom na Srđu ništa nije dogodilo ni pomaklo s mjesta. Je li to zaista tako?
U stvari se dosta toga dogodilo, ali se gradonačelnik Dubrovnika pravio kao da se ništa ne događa. Propustio je sudjelovati u procedurama koje se tiču projekta na Srđu u kojima je grad Dubrovnik stranka u postupku i investitor u infrastrukturu. U tom slučaju, nepoduzimanje od strane odgovornih predstavnika Grada je podupiranje tih procedura izdavanja dozvola i nastavak pogodovanja ovom projektu. Navodimo stoga sedam grijeha propusta gradonačelnika i ove gradske uprave vezanih za projekt golf resorta na Srđu.

Izmjene županijskog prostornog plana
Od 2014. do 2019. provodile s se Izmjene županijskog prostornog plana kroz koje je Župan predložio, a županijska HDZ-ova većina u Županijskoj skupštini prihvatila uključujući povećanje obuhvata za golf na Srđu s 100 na 310 ha. Prethodno nezakonito povećanje Sanaderovog povjerenika Bosnića s 100 na 310 ha iz 2006. godine ukinuo je Visoki upravni sud 2014. godine te je, usprkos volji 10.000 Dubrovčana izraženoj na referendumu, HDZ na gradskoj i županijskoj razini nametnuo građanima Dubrovnika aranžmane Sanadera i Šuice s Razvoj golfom. U niti jednom trenutku Grad Dubrovnik niti gradonačelnik Franković nisu predložili niti zatražili da obuhvat projekta golfa na Srđu sukladno pravomoćnoj presudi i volji 10.000 građana te stavovima udruženja dubrovačkih i hrvatskih arhitekata, ostane na 100 ha, što su mogli i trebali.

– Strategija sporta koja je zaboravila na Srđ
Grad Dubrovnik je ove godine izradio Strategiju sporta koja je na kvalitetan način analizirala sve nedostatke sporta i rekreacije na području grada Dubrovnika. Međutim u toj Strategiji je u potpunosti izostavljeno područje od 310 ha na Srđu koje se u prostornim planovima i dalje vodi kao sportsko-rekreacijska zona za građane. Interes mešetara zemljištem na Srđu 2013. godine, kada je o projektu na Srđu odlučivano referendumom, predstavljali su kao sportsko-rekreacijski centar za građane, a usvojena Strategija o sportu razotkriva kako su i današnji gradski čelnici Srđ prepustili u cijelosti nekretninskim mešetarima i kako su na građane i njihove potrebe usput zaboravili.

– Proširenje kontaktne (buffer) zone
Ministarstvo kulture je u suradnji s Gradom Dubrovnikom na zahtjev UNESCO-a donijelo prijedlog proširenja kontaktne (buffer) zone oko povijesne jezgre pritom proširivši tu zonu od Batahovine do Belvedera. Usprkos prijedlogu UNESCO-ve istraživačke misije da to proširenje obuhvati i plato Srđa sa sustavom fortifikacija iz 19. st., gradonačelnik Franković i Ministarstvo kulture su to izbjegli predložiti, a time su i mešetare zemljištem na Srđu oslobodili pridržavanja UNESCO-vih propisa koje su istovremeno nametnuli građanima u Lapadu i Gružu.

– Nesudjelovanje u postupku izdavanja Rješenja o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš
Nakon što je Upravni sud u Splitu ukinuo Rješenje o prihvatljivosti za okoliš projekta golf resorta na Srđu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode je krajem 2017.godine, pod pritiskom u Washingtonu pokrenute arbitraže i odštetnog zahtjeva od strane Razvoj golfa, izdalo novo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš na koje grad Dubrovnik i gradonačelnik Franković nisu imali nikakvu primjedbu. Time je Franković propustio u to Rješenje ugraditi garancije i klauzule koje jasno određuju tko će financirati infrastrukturu, što su predstavnici Razvoj golfa više puta obećavali na javnim raspravama: da građani Dubrovnika neće platiti ni kune za infrastrukturu projekta na Srđu.

– Financiranje infratrukture koja je preduvjet za golf resort novcem građana
Predsjednik uprave Vodovoda nedavno je objavio da će se zacjevljivanje vodoopskrbnog tunela kroz Srđ sufinancirati europskim sredstvima kao i novcima Vodovoda dakle novcima građana Dubrovnika. Zacjevljivanje tunela je bila obveza Razvoj golfa i uvjet pod kojim su 2009. dobili suglasnost od tadašnje uprave Vodovoda koju je potpisao B. Negodić. Ono što je bila obveza i uvjet za golfere, danas je postala obveza građana. Franković je rekao da niti jedna kuna građana neće biti plaćena za infrastrukturu golferskog resorta. I neće, bit će ukupno plaćeno oko 400 milijuna kn iz džepa građana što god Franković ili Kusalić nekada govorili o tom.

-Nesudjelovanje u postupku izdavanja Lokacijske dozvole za projekt na Srđu
Franković je propustio reagirati i prilikom procedure izdavanja Lokacijske dozvole za projekt na Srđu, čime su većinom troškovi izgradnje infrastrukture prebačeni na leđa javnih tvrtki i građana. Franković je također svjesnim propuštanjem ulaganja prigovora na Lokacijsku dozvolu za projekt na Srđu prihvatio idejno rješenje uređenja tvrđave Imperijal kakvo su nametali golferi, što podrazumijeva izbacivanje Muzeja Domovinskog rata u zapadni bastion te uklanjanje repetitora o trošku građana Dubrovnika.

– Izbjegavanje priznavanja da je Ugovor o koncesiji nad tvrđavom Imperijal raskinut
Naposljetku Franković se na svakoj sjednici gradskog vijeća otkada je gradonačelnik oglušio o prijedlog vijećnika SJG o raskidu koncesijskog ugovora Razvoj golfa nad tvrđavom Imperijal, čime je ne samo ostavio još niz godina tvrđavu Imperijal i Muzej Domovinskog rada u uvjetima nemogućima za rad i čuvanje građe, nego je i građanima natovario i obvezu financiranja izgradnje ceste od vidikovca na Orsuli do tvrđave Imperijal, koja je po koncesijskom ugovoru definirana kao obveza Grada Dubrovnika i teška 60 milijuna kn.

Neka građani ne zaborave da je kao uzvanik na ovogodišnjoj Večeri od Kandelore bio pozvan i čašćen prokurist tvrtke Razvoj golf, Ivan Kusalić, kao predstavnik tvrtke koja je na arbitražnom sudu tužila RH za odštetu u iznosu za više stotina milijuna kuna. Kako netko tko prijeti RH i njenim građanima oduzimanjem tolikog iznosa iz državnog proračuna može biti počasni gost Dubrovčana? Pa ne može! Ali može biti počasni gost gradonačelnika Frankovića i HDZ-a koji od 2006. godine do danas nije prestao pogodovati ovom projektu i nametati građanima Dubrovnika aranžmane svoje stranke s Razvoj golfom. Sramotna koalicija zvana Dubrovački dogovor živi i dalje pod kormilom kapetana Mata Frankovića. Dok je Mato za kormilom mešetari zemljištem, tužitelji RH i berači majčine dušice mogu mirno spavati jer se stvarno ništa u vezi sluganskog odnosa prema projektu na Srđu nije promijenilo, dok Mata i Grad nosi golfska struja – napisao je u priopćenju za medije koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist