Grad

Dupini otkrili mine, tko ih skriva?

Dupini otkrili mine, tko ih skriva?

Dubrovčani i ostali stanovnici juga Hrvatske ni nakon šest mjeseci ne znaju koja su područja u akvatoriju i podmorju opasna zbog mina. Naime, ni MORH ni MUP ni Ured za razminiranje Vlade RH nisu nam znali reći ništa o rezultatima istraživanja provedenih u sklopu zajedničke mornaričke vježbe ‘Dolphin 13’.
Podsjetimo, u rujnu i listopadu prošle godine veliku medijsku pozornost izazvalo je šest posebno obučenih dupina iz sastava Mornarice SAD-a, koji su posebnim zrakoplovom C-17 Globemaster izravnim letom iz mornaričke baze u San Diegu u pratnji američkih znanstvenika sletjeli u Dubrovniku.

Podaci predani Vladi

Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie i Nitro su svojim vještinama (biološkim sonarnim sposobnostima) pomogli u razminiravanju hrvatskog podmorja. Istraživali su morsko dno u potrazi za minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz Domovinskog ili nekog od ranijih ratova, kao i NATO-ovih akcija krajem devedesetih. Što god su našli, označili su GPS koordinatama po kojima su ih kasnije mornarički ronioci identificirali, a zapisnik predali predstavnicima Vlade RH. Tada su u Velikom Zatonu održali i pokaznu vježbu.

Što su nam o svemu ovome rekle nadležne institucije možete provjeriti u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist