Natrag
22.3.2019 13:52

facebook

twitter

google

rss

dulist

Dupini otkrili mine, tko ih skriva?

12.4.2014 @ 16:59 Baldo Marunčić Grad

Podijelite:

Dubrovčani i ostali stanovnici juga Hrvatske ni nakon šest mjeseci ne znaju koja su područja u akvatoriju i podmorju opasna zbog mina. Naime, ni MORH ni MUP ni Ured za razminiranje Vlade RH nisu nam znali reći ništa o rezultatima istraživanja provedenih u sklopu zajedničke mornaričke vježbe ‘Dolphin 13’.
Podsjetimo, u rujnu i listopadu prošle godine veliku medijsku pozornost izazvalo je šest posebno obučenih dupina iz sastava Mornarice SAD-a, koji su posebnim zrakoplovom C-17 Globemaster izravnim letom iz mornaričke baze u San Diegu u pratnji američkih znanstvenika sletjeli u Dubrovniku.

Podaci predani Vladi

Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie i Nitro su svojim vještinama (biološkim sonarnim sposobnostima) pomogli u razminiravanju hrvatskog podmorja. Istraživali su morsko dno u potrazi za minsko-eksplozivnim sredstvima zaostalim iz Domovinskog ili nekog od ranijih ratova, kao i NATO-ovih akcija krajem devedesetih. Što god su našli, označili su GPS koordinatama po kojima su ih kasnije mornarički ronioci identificirali, a zapisnik predali predstavnicima Vlade RH. Tada su u Velikom Zatonu održali i pokaznu vježbu.

Što su nam o svemu ovome rekle nadležne institucije možete provjeriti u tiskanom izdanju DuLista.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana