AktualnoŽupanija

DUNEA za zaštitu stećaka

DUNEA za zaštitu stećaka

Regionalna razvojna agencija DUNEA sudjelovat će u 2,5 milijuna kuna vrijednom projektu valorizacije stećaka HER.CUL, u kojemu sudjeluju četiri države iz regije.

HER.CUL je prvi projekt Dubrovačko- neretvanske županije, odnosno DUNEA-e, financiran iz sredstava Europske unije, a potječu  iz darovnice namijenjene intervencijama u kulturnoj baštini zemalja zapadnog Balkana u kojoj su konkurirale i ostale zemlje šire regije kao i zemlje članice.
 
Odabirom ovog projekta vrijednog više od 2,5 milijuna kuna, Europska unija prepoznala je inicijativu zaštite i promocije baštine stećaka kao jedinstvenu u ovom dijelu Europe, a što je ujedno i jedan od UNESCO-ovih prioriteta za listu zaštićenih kulturnih dobara.
 
Uz nositelja Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA i Dubrovačko- neretvansku županiju, područja u kojima postoji vrijedna srednjovjekovna baština stećaka predstavljaju partneri Sveučilište u Sarajevu, Turistička zajednica zapadne Hercegovine, Općina Pljevlja te Zavod za zaštitu kulturnih spomenika republike Srbije.
 
Projektom je planirano umrežavanje institucija koje se bave zaštitom i valorizacijom stećaka kroz formiranje zajedničkog interregionalnog tijela, uspostavu i poboljšanje suradnje regija kroz internetsku platformu za promociju baštine stećaka prema široj javnosti, razvoj zajedničke strategije za očuvanje te istraživanje i obnovu odabranih četiri pilot područja s ciljem njihove turističke valorizacije.
 
Provedba projekta započela je krajem studenoga, a trajat će iduće tri godine.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist