Aktualno

DUNEA za zaštitu stećaka

Regionalna razvojna agencija DUNEA sudjelovat će u 2,5 milijuna kuna vrijednom projektu valorizacije stećaka HER.CUL, u kojemu sudjeluju četiri države iz regije.

HER.CUL je prvi projekt Dubrovačko- neretvanske županije, odnosno DUNEA-e, financiran iz sredstava Europske unije, a potječu  iz darovnice namijenjene intervencijama u kulturnoj baštini zemalja zapadnog Balkana u kojoj su konkurirale i ostale zemlje šire regije kao i zemlje članice.
 
Odabirom ovog projekta vrijednog više od 2,5 milijuna kuna, Europska unija prepoznala je inicijativu zaštite i promocije baštine stećaka kao jedinstvenu u ovom dijelu Europe, a što je ujedno i jedan od UNESCO-ovih prioriteta za listu zaštićenih kulturnih dobara.
 
Uz nositelja Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA i Dubrovačko- neretvansku županiju, područja u kojima postoji vrijedna srednjovjekovna baština stećaka predstavljaju partneri Sveučilište u Sarajevu, Turistička zajednica zapadne Hercegovine, Općina Pljevlja te Zavod za zaštitu kulturnih spomenika republike Srbije.
 
Projektom je planirano umrežavanje institucija koje se bave zaštitom i valorizacijom stećaka kroz formiranje zajedničkog interregionalnog tijela, uspostavu i poboljšanje suradnje regija kroz internetsku platformu za promociju baštine stećaka prema široj javnosti, razvoj zajedničke strategije za očuvanje te istraživanje i obnovu odabranih četiri pilot područja s ciljem njihove turističke valorizacije.
 
Provedba projekta započela je krajem studenoga, a trajat će iduće tri godine.

Pročitajte još

PUŠILI I PILI U ZRAKOPLOVU Pri slijetanju u Podgoricu privedeno 13 pomoraca, među njima i četiri Hrvata

Dulist

LASIĆ UZ DAN DRŽAVNOSTI: ‘Zaboraviti ne smijemo, ali živjeti i napredovati moramo’

Dulist

Od ponedjeljka ponovno prometuje i Libertasova linija 17 A

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija